ViroPharma vågar växa

20 november, 2012

När ViroPharma Inc. 2011 investerade i en svensk, medicinsk innovation valde det amerikanska bolaget att satsa på nordisk verksamhet med regionkontor på Sahlgrenska Science Park i Göteborg. Sedan starten i juni har ViroPharma Sweden AB vuxit snabbt och dagens sex anställda förväntas snart bli fler. Tillväxt står på agendan liksom strävan att bygga upp ett lokalt nätverk av samarbetspartners.

Lanseringen av läkemedlet Plenadren pågår för fullt. Först ut var Danmark och även om försäljningen i Norge påbörjades strax därpå är det alltså danskarna som kan stoltsera med att snabbast ha introducerat den första medicinska innovationen för patienter med binjurebarkssvikt som utvecklats på femtio år. – Idén kommer från Göteborg och läkemedlet har framgångsrikt utvecklats av forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Uppsala Universitet och inkubatorn P.U.L.S, framhåller Roger Johansson, VD för ViroPharma Sweden.

Every Patient Deserves Hope är ViroPharmas ledord och absoluta övertygelse. – Vi jobbar med ovanliga sjukdomar där det finns stora medicinska behov, säger Roger Johansson stolt. Binjurebarkssvikt, ofta kallad Addisons sjukdom, är ett exempel; det är en kronisk sjukdom som innebär att kroppen inte klarar av att producera hormonet kortisol som är nödvändigt för många funktioner. Med Plenadren kan dessa patienter få en ökad livskvalitet eftersom läkemedlets s k frisättningsprofil efterliknar kroppens naturliga utsöndring av kortisol.

ViroPharma såg fördelarna med Göteborg och att regionkontoret för Norden placerades på Sahlgrenska Science Park var ett medvetet val. ”Dels ansågs Göteborg vara väldigt centralt rent geografiskt, dels hade DuoCort byggt upp sin utvecklingsverksamhet kring Plenadren i den här unika miljön. Dessutom vet vi att det finns väldigt mycket kompetens här beroende på en tidigare blomstrande läkemedelsindustri som valt att flytta verksamhet från regionen. Detta ger oss mycket goda chanser att växa”, beskriver Roger Johansson entusiastiskt.

Att ViroPharma Sweden vågar växa i en tid många företag håller tillbaka ser Roger Johansson som en spännande utmaning. ”Här får jag utlopp för entreprenörsandan och jobbar nu med att bygga upp starka team och nya samarbeten. Eftersom vi befinner oss i ett starkt expansivt skede jobbar vi alla mycket. Min personal har hela Norden som arbetsfält men samtliga utgår från Göteborg och frihet under ansvar och god sammanhållning är viktiga framgångsfaktorer” säger Roger Johansson.

Att anlita leverantörer i regionen är ett förstahandsval förutsatt att rätt kompetens finns. ”När det gäller att skapa kontakter är nätverken inom Sahlgrenska Science Park, Göteborg BIO och Business Region Göteborg mycket betydelsefulla för oss. För läkemedel är exempelvis hälsoekonomiska analyser viktiga och där anlitar vi idag Nordic Health Economics som också har sin verksamhetsbas inom Sahlgrenska Science Park, vilket är en fördel när vi behöver interagera. Min ambition och intention är att försöka anlita fler lokalförankrade företag framöver, avslutar Roger Johansson innan han springer vidare till nästa lanseringsmöte. En upptagen man med fokus!