Årets vinnare av eHealth Award: Cross Technology Solutions

21 maj, 2019

Thomas Bergqwist, Cross Technology Solutions, omgiven av finalisterna Boneprox och EASY-Diabetes.

35 företag deltog och Cross Technology Solutions tog hem segern i eHealth Award 2019 med beslutsstödsystemet LifePod. Priset delades ut av Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, under invigningen av eHälsomässan Vitalis på Svenska Mässan i Göteborg.

Cross Technology Solutions, med verksamhet i Lund, grundades år 2004 och har utvecklat beslutsstödsystemet LifePod, som identifierar och automatiskt prioriterar de mest behövande patienterna. Vårdpersonal kan därmed främst sätta in resurser till patienter med störst behov och samtidigt ha möjlighet att ingripa innan problem eskalerar. Alla patienter får individuellt stöd att hantera sin hälsa.

Vi är otroligt stolta och glada över att vinna eHealth Award 2019

Thomas Bergqwist, vd Cross Technology Solutions

– Vi är otroligt stolta och glada över att vinna eHealth Award 2019. Att vårt arbete med LifePod för vårdpersonal och patienter uppmärksammas genom utmärkelsen understryker att innovation är att utmana befintliga arbetssätt, genom att använda ny teknik för att tänka i nya banor, säger Thomas Bergqwist, vd för Cross Technology Solutions.

Uppmärksammar innovationer

Det är tredje året i rad som eHealth Award delas ut på eHälsomässans invigning. Initiativet, som är ett samarbete mellan Vitalis, Sahlgrenska Science Park, HealthTech Nordic och Cerner syftar till att uppmärksamma svenska innovationer inom digital hälsa som kan bidra till effektivare och säkrare vårdprocesser och mer engagerade patienter och invånare.

– För att hälso- och sjukvården ska utvecklas och leverera en vård som möter invånarnas förväntningar krävs samarbeten mellan näringsliv, sjukvård och akademi. eHealth Award är ett fint initiativ som lyfter fram innovativa företag med digitala lösningar som kan vara viktiga för vården. Det ska bli spännande att följa Cross Technology Solutions, säger Ann-Marie Wennberg.

eHealth Award 2019 riktar sig till svenska startups med en innovativ digital lösning eller produkt inom hälsa. Lösningen ska ha påvisade fördelar för vårdgivare, patient och/eller invånare, samt ha haft slutanvändaren med i utvecklingen. Utmärkelsen är baserad på regeringens och SKL:s Vision e-hälsa 2025.

– Att skapa ett ekosystem för svensk hälso- och sjukvård skapar förutsättningar för att Sverige ska uppnå vision e-hälsa 2025. Cross Technology Solutions är ett utmärkt exempel på en smart lösning som blir en viktig komponent i detta ekosystem, säger Carolina Wallenius, Sverigechef på Cerner och jurymedlem i eHealth Award.

Stor patientgrupp

Juryns motivering för vinnaren Cross Technology Solutions lyder: Vinnaren av eHealth Award 2019 levererar en lösning i linje med Vision e-hälsa 2025. De bidrar till att skapa en mer personcentrerad vård för en stor patientgrupp. De möjliggör rätt vård, vid rätt tid, till rätt patient och att vårdgivaren proaktivt kan vårda fler med samma resurser. Deras innovativa lösning är öppen för tredjepartssamarbete och integration som baseras på standarder, samt skapar ett paradigmskifte inom hälso- och sjukvården. Vinnaren av eHealth Award 2019 är Cross Technology Solutions.

Juryn för eHealth Award 2019 består av Charlotta Gummeson, VD, Sahlgrenska Science Park, Emma Spak, primärvårdsläkare och samordnare av nära vård på SKL, Håkan Hedman, ordförande, Njurförbundet, Marianne Larsson, innovationschef, Innovation Skåne, Maria Sterner, affärsansvarig, Vitalis, Carolina Wallenius, Sverigechef, Cerner och Evamaria Nerell, utredare, Socialstyrelsen.

Nordens ledande konferens

Vitalis är Nordens ledande konferens och mässa kring eHälsa och framtidens vård och omsorg. Här möts drygt 5 000 representanter ifrån kommun, regioner, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industri för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och inspiration. 2019 års Vitalis pågick 21-23 maj på Svenska Mässan i Göteborg.


Charlotta Gummeson
VD
Sahlgrenska Science Park