Vill förebygga benskörhet och frakturer med AI

12 mars, 2019

Att omställningen inom life science berör dentalbranschen blir tydligt via nya healthtech-lösningar med hjälp av AI. Boneprox, ett av de senaste tillskotten i Accelerator @Sahlgrenska Science Park, har nu sökt till eHealth Award

Det Göteborgs-baserade företaget, som bildades 2014, erbjuder en medicinteknisk webbtjänst för att analysera bentäthet. Tanken är att förebygga benskörhet och frakturer. Tjänsten kan ses som en riskbedömning av benskörhet i hela kroppen.

Målgruppen är i första hand tandläkare, eftersom forskning visar att det är en stark korrelation mellan benskörhet i käkbenet och resten av kroppen.

– Detta gör tandläkaren till en perfekt instans, eftersom de tar bilder av käkbenet regelbundet. Men vår tjänst är lika viktig för sjukvården eftersom benskörhet skapar stora kostnader för samhället, runt 18 miljarder varje år, säger Peder Remman, en av grundarna av Boneprox, i en nyhet från Vitalis.

Boneprox patenterade metod baseras på AI, artificiell intelligens, och algoritmer för bildprocessering som analyserar käkbensstrukturer på vanliga digitala tandröntgenbilder (som tas under ordinarie tandläkarbesök).

– Bilden laddas upp i vår webbportal, där den läses av 20 000 gånger – från det största till det minsta hålrummet. Tandläkaren får ett värde som visar om patienten ligger i riskzonen eller inte.

Tjänsten är GDPR-säkrad och lätt att använda för den enskilde tandläkaren. Inga installationer krävs.

Vanligast hos kvinnor

De nuvarande medicinska riktlinjerna säger att en patient ska analyseras för benskörhet först efter att första frakturen inträffat.

– Men vår vision är att göra upptäckten innan dess. Då kan man sätta in enkla livsstilsförändringar, till exempel att öka intaget av kalcium och D-vitamin, för att bromsa upp processen, säger Peder Remman.

Upptäcks benskörheten i ett senare skede krävs mer omfattande åtgärder, till exempel droppbehandling ett par gånger om året. Boneprox ambition är att hitta patienter med indikationer på benskörhet, innan det är för sent.

– Vi vet att 50 procent av alla kvinnor över 50 och 25 procent av alla män över 50 kommer att drabbas av en benskörhetsrelaterad fraktur. Så det här verktyget kan hjälpa många.

Boneprox har idag ett 90-tal kunder i Sverige och Norge. Och vill växa ytterligare.

Peder Remman tror att eHealth Award kan ge en skjuts åt företagets tillväxt.

– För oss är det väldigt positivt att bara vara med. Skulle vi vinna kan det ytterligare öka uppmärksamheten på vår produkt och dess potential.

Sista ansökningsdag till eHealth Award är den 11 april. Vinnaren presenteras under invigningen av Vitalis – Nordens ledande e-hälsomöte – den 21 maj i Göteborg.

LÄS MER: Mer än pengar på spel i eHealth Award

Fakta: eHealth Award är ett samarbete mellan HealthTech Nordic, Vitalis, Cerner och Sahlgrenska Science Park. Utmärkelsen baseras på regeringens och SKL:s Vision e-hälsa 2025 om att Sverige ska bli bäst i världen på att tillvarata möjligheterna med e-hälsa.

På bilden syns Boneprox-teamet: Peder Remman, Anton Kärrman och Theodor Remman. Foto: Boneprox