Viktiga gymnasielärlings-platser för framtida jobb och tillväxt

11 maj, 2017

Carl Bennet har fått fin respons på sin idé om ett nytänkande lärlingssystem. Ett avtal öppnar nu upp för en spännande utveckling och Kungsbacka är först ut i Västra Götalandsregionen. I höst erbjuder de gymnasieplatser som varvas med praktik – en viktig möjlighet även för företag i regionen.

– Det finns ett stort intresse och lärlingar från gymnasiet är ett bra sätt att få tillgång till resurser även för små och medelstora företag, inte minst inom life science-området. Eftersom kostnad är viktigt kan det vara ett bra sätt att öka kompetensförsörjningen till en effektiv kostnad, säger Carl Bennet.

Vi träffas hos Carl Bennet tillsammans med Lotta Naglitsch, föreståndare för Skolverkets lärlingscentrum. Efter en pågående dialog under två års tid är de ett väl sammansvetsat team – ett framgångsrecept!

– Jag är imponerad över den struktur och grund som finns hos Skolverket, säger Carl Bennet.

– Sedan 2011 ingår det i Skolverkets uppdrag att öka attraktiviteten och få skola och arbetsliv att närma sig varann. Det var därför naturligt att jag tog kontakt med Carl när jag hörde att han verkligen brann för dessa frågor, säger Lotta Naglitsch. – Det finns så många duktiga elever och företag som tycker att detta är roligt!

Utbildningen ger högskolebehörighet och ersättning utgår enligt ett stigande modell. Eftersom staten nu är med och finansierar 50 % av kostnaden i pilotprojektet är erbjudandet till företagen mycket fördelaktigt. Eleven är på arbetsplatsen 3 dagar i veckan (och tar del av teori i skolan 2 dgr).

Förutom handledartid är företaget kostnad för en gymnasielärling cirka 20 000 kr första året (cirka 70 000 kr år 2 och cirka 90 000 år 3) och totalt ungefär 180 000 kr för tre år. En annan fördel är att man blir en lärande organisation. Skolverket erbjuder en webbaserad handledarutbildning och erfarenheten är att många ungdomar trivs med att göra saker som kommer till användning. Skolan är ansvarig för att man får med sig hela utbildningen (och läser samma kurser som övriga elever).

Debatten i Sverige och utomlands har handlat om att man blir för ”smal” men i dialog med företagen brukar detta gå att lösa, menar Lotta Naglitsch. – Detta är intressant och viktigt för Sverige. Det är viktigt att stimulera unga människor att testa sina intressen och att gå mot sina intressen, det är då man blir som bäst, säger Carl Bennet.

Förhoppningar finns redan om en storsatsning 2018. De cirka 200 elever som deltar via 16 skolor runtom i Sverige från och med 2017 kommer att följas, pilotprojektet utvärderas både kvalitativt och kvantitativt.

Vill du veta mer? Läs mer här eller ta kontakt direkt via e-post till larlingscentrum@skolverket.se

Text: Annika Åkervall