Viktig life science-affär

4 november, 2011

Ett av företagen som presenterade sin verksamhet under Park Annual 11 övergår nu i amerikansk ägo. Det stora intresset för DuoCort Pharma, ett projektbolag från inkubatorn P.U.L.S, som är lokaliserade inom Sahlgrenska Science Park, kan troligen bidra till ökat investerarfokus på life science.

DuoCort Pharma har utvecklat ett nytt läkemedel för patienter som på grund av binjurebarksvikt inte producerar tillräckligt med eget kortisol. Efter att ha fått en positiv bedömning från den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté förväntas i dagarna ett slutgiltigt besked från EU-kommissionen.

Nu står det klart att DuoCort säljer dotterbolaget DuoCort Pharma till det amerikanska läkemedelsföretaget ViroPharma. Storaffären går i lås när EU-godkännandet bekräftas. – Detta ligger helt i linje med DuoCorts strategi att ett större läkemedelsbolag ska ta över stafettpinnen och marknadsföra Plenadren när det nya läkemedlet blivit registrerat, säger Pontus Ottosson, VD, P.U.L.S.

Binjurebarksvikt, ofta kallad Addisons sjukdom, är en ovanlig, livshotande sjukdom som drabbar människor i aktiv ålder. Cirka 4 000 personer i Sverige och 200 000 i Europa lider av den kroniska sjukdomen. Plenadren baseras på en idé av forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har utvecklats tillsammans med forskare från Uppsala Universitet och life science-inkubatorn P.U.L.S. Syftet är att öka livskvaliteten för personer med binjurebarksvikt.

Den positiva publiciteten kring DuoCort Pharma ger måhända ringar på vattnet. Gunnar Fernström, Investment Director på InnovationsKapital, framhöll under årets Park Annual att ett antal framgångar på marknaden samt positiv publicitet kring dessa troligen skulle öka investerarintresset för life science. Att ha en ny lösning på ett problem och dessutom framgångsrikt kunna introducera den på marknaden är viktigt, då blir det kommersiellt intressant ur investerarögon, enligt Gunnar Fernström som under Park Annual omnämnde både DuoCort Pharma och Tridentify – ett inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park – som bra, kundnära exempel.