“Vi behöver ställa om här och nu”

19 augusti, 2019

Det finns ingen tid att förlora. Vården måste förändras. Och det behöver ske nu direkt. Tobias Nilsson, Västra Götalands chefsstrateg för omställningen, ser en organisation som rör sig för långsamt.

Personalbristen är den främsta drivkraften för vårdens omställning, enligt Tobias Nilsson.

– Vi är inte tillräckligt attraktiva som arbetsgivare för att behålla den personal vi har och vi lyckas inte attrahera tillräckligt mycket överlag, säger han i Sahlgrenska Science Parks omvärldsrapport The Future of Health som presenteras på Park Annual 26 september.

Omställningen brådskar. Ändå finns det saker som bör vara enkla att fixa, men som ändå inte görs.

– Det här med en fast vårdkontakt för dem som verkligen behöver det borde vi kunna lösa rätt enkelt. Se till att varje allmänläkare har koll på sina listade patienter. Det är en lågt hängande frukt, säger Tobias Nilsson.

– En annan är att nyttja de verksamhetsdata vi har och sammanställa den på ett bättre sätt så att den kan bli ett stöd i verksamhetsutvecklingen utifrån kvalitet, och varför vi har problem på vissa områden.

Varför gör ni inte det nu?

– Det är lätt att myter lever kvar varför det är på ett visst sätt. Men det går att kolla i data. Till exempel uppfattningen att akutmottagningsbesök hela tiden ökar. Det är sådant som man säger, men det gör ju inte det. Det står i princip still de senaste åren.

Tolv initierade personer ger sina perspektiv på vårdens framtid i den intervjubaserade omvärldsrapport som Sahlgrenska Science Park släpper vid årets Park Annual 26 september. Eventet brukar bli fulltecknat med väntelista så säkra din plats redan nu.

Kortare utdrag ur intervjuerna publiceras i Sahlgrenska Science Parks nyhetsrum.

Läs mer och anmäl dig till Park Annual här