Världsmästare i S-CUT

17 mars, 2011

Karin Nilsson, ambulanssköterska inom Sirius Humanum, kan nu titulera sig världsmästare i S-CUT efter bedriften att skära upp ett MC-skinnställ på 16 sekunder. – Vi gratulerar Karin Nilsson och Sirius Humanum till världsrekordet! Kan det vara oslagbartfunderar Björn Åhlén, VD, ES Equipment, som arbetar vidare under devisen Att spara tid räddar liv.

Enbart i trafiken dör cirka 1,3 miljoner människor per år i världen (WHO 2009),   många fler skadas och får bestående men. Motorcyklister är en utsatt grupp.

Sirius Humanum, som är den näst största, privata ambulansorganisationen i Sverige, har infört ett krav på att samtliga ambulanser i deras regi skall vara utrustade med skärverktyget S-CUT och har en instruktör som utbildar personalen. På eget initiativ har de dessutom utvecklat en metod för snabbaste friläggning vid motorcykelolyckor, som innefattar att öppna upp skinnställ, handskar och stövlar, berättar Björn Åhlén.

ES Equipment hänvisar gärna till Sirius kvalitetsdokument, i vetskap om att tiden är en kritisk faktor vid MC-olyckor. Inom akutsjukvården talar man om the Golden Hour och menar då att det bör ta maximalt en timma från olyckstillfället tills patienten är på sjukhuset. Därför finns klara riktlinjer inom ambulanssjukvården för snabbast möjliga omhändertagande. Varje sekund är dyrbar.

– Skinnställen kan vara ett hinder som övervinns med S-CUT, säger Björn Åhlén och utmanar nu ES Equipments övriga marknader – Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien, USA, Singapore, Hongkong och Sydkorea – att försöka slå världsrekordet i friläggning.

ES Equipment är ett alumniföretag inom Sahlgrenska Science Park.