Tryggt tryck med smart textil uppmärksammas

21 april, 2017

PressCise har utvecklat ett kompressionsbandage med ett visuellt signalsystem. Det västsvenska företaget har finslipat tekniken, fått igång försäljningen och utvecklar nu nya produkter med verifieringsstöd från Sahlgrenska Science Park. Nyligen erhöll de utmärkelsen JWC Award för mest innovativa produkt under the 10th National Wound Care Conference i London.  

– Ett lågt vilotryck och ett högt arbetstryck är en del av hemligheten, säger Andreas Nilsson, VD för PressCise sedan ett halvår. Företaget har fått stor uppmärksamhet efter utmärkelsen för mest innovativa produkt. Den internationella tidskriften Journal of Wound Care delar årligen ut priset enligt juryns val.

Att linda kompressionsbandage är en svår konst. Innan PressCise kunde därför resultatet efter till exempel åderbråcksoperationer eller bensår variera mycket. Med det smarta bandaget kan alla linda rätt och patienten kan känna sig trygg under omvårdnad och läkning. Dagens problem med smärtsamt högt tryck, vårdskador eller utdragen läkning kan därmed minimeras.

– Idag finns vi i Sverige och vi har en distributör i Australien samt mindre försäljning i Italien, säger Andreas Nilsson. Produkten är CE-märkt för Europa och även certifierad i Australien. Det bekväma bandaget i ett elastiskt material är utvecklat i samarbete med Textilhögskolan och Smart Textiles i Borås.

I framtidsplanerna ingår att utveckla ett antal bandage utifrån de kompressionsklasser som används som riktlinjer inom vården (vid olika skador) samt kompressionsprodukter för sport. Ytterligare betydande målgrupper finns inom egenvården

Den som såg Nobelgalan 2016 kunde höra professor Torbjörn Lundh, Chalmers och Göteborgs universitet, tala om matematikens fördelar. Som många av er vet är han en av grundarna av PressCise. Både Andreas och Torbjörn kommer att delta på de stora konferenserna Charing Cross i London och EWMA (European Wound Management Association) i Amsterdam. PressCise har dessutom en monter under EWMA.

Text: Annika Åkervall