Tillväxthormon kan minska trötthet efter stroke

24 maj, 2018

Tidig forskning från Sahlgrenska akademin indikerar att tillväxthormon kan förbättra återhämtning av kognitiva förmågor och minska tröttheten efter stroke. Lyssna på intressant reportage i P4 Göteborg efter publicering i tidskriften Stroke.

– Vi hoppas att detta arbete kan bana väg för kliniska studier där man kan använda tillväxthormon som behandling i rehabfasen efter stroke, säger Jörgen Isgaard, professor i endokrinologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och hyresgäst på Sahlgrenska Science Park.

Att tillväxthormon generellt har positiva påverkan på kognitionen efter en hjärnskada har konstaterats i tidigare studier. Men detta är första gången effekten av tillväxthormon prövas efter just stroke och resultaten bedöms vara mycket positiva.

Återhämtningen efter stroke innebär ofta en lång och svår process för att reparera talfunktion, minneskapacitet, tanke- och koncentrationsförmåga med mera. Oro, ångest och uttalad trötthet är också vanligt hos dem som överlevt en stroke.

Den aktuella studien bygger på forskning som utförts i samarbete mellan universiteten i Göteborg och Newcastle, där Jörgen Isgaard också är verksam som professor. 

– Det viktigaste nya fyndet är att tillväxthormon förbättrar kognition efter stroke jämfört med kontroller. Om detta fynd står sig på människa kan det leda till ett genombrott vad gäller behandling som underlättar rehabilitering och livskvalitet efter stroke, säger Jörgen Isgaard i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

För mer information, v g kontakta Jörgen Isgaard via telefon 0707-78 44 45 eller e-post jorgen.isgaard@gu.se