The power of coaction i Future lab ökar intresset hos tandläkare

23 november, 2018

Odontologisk riksstämma 2018 och mässan Swedental gick nyligen av stapeln i Göteborg. Med ett digitalt framtidstema lockade kongressen mer än 13 000 besök. De starka trenderna som finns med i rapporten The Power of coaction ingick som en del i den nya satsningen Future Lab.

Future Lab är ett samarbete mellan Svenska Tandläkare-Sällskapet, Folktandvården Västra Götaland och Svenska Mässan. Fokus är på att besökarna skall provköra framtiden, bli lite störda, berörda och framtidspeppade – mer medvetna och relevanta i en allt mer digitaliserad framtid.

– Det var väldigt uppskattat. Besökarna verkade mycket nöjda med hela mötesplatsen och specifikt med Future Labs möjlighet att provköra, testa och förstå de innovationer som ligger längst fram, snart kommer eller som än så länge är på konceptuell nivå. De fick prova på digitaliseringens möjligheter inom tandvården på riktigt, säger Robert Börjes, projektledare och producent på Future Lab. 

Tanken att göra besökarna mer medvetna om vad som kommer att hända i hälso- och sjukvården, tandvården och hela samhället i framtiden återkom under föreläsningsdelen, där till exempel Cellink talade. Detta snabbväxande bioteknikföretag har redan kontakt med bland annat dentalimplantatbolaget Neoss. Båda bolagen är verksamma i Biotech Center @Sahlgrenska Science Park och tidigare intervjuade av BBC News om hur de ser på framtiden. Se Cellink och Neoss.

– En del av de entreprenörer vi arbetar med är verksamma inom dentalområdet. AddButment Dental ingår i vår accelerator. Tidigare har vi bland annat haft med Caresumables, där Kristina Frisk blev vald till Årets Uppfinnarkvinna 2016. Och nu häromdagen ringde en tandläkare och ville veta mer om vår verksamhet, säger Ted Ternander, Affärsrådgivare med ansvar för internationaliseringsprogrammet och acceleratorn, Sahlgrenska Science Park.  

Kongressen kommer tillbaka till Svenska Mässan redan 2020. Tidigare i år togs beslutet att den framöver kommer att hållas vartannat år i Göteborg. Se filmerna från årets kongress

Nu kan du också ladda ner rapporten The Power of coaction – Life Science Sweden 2018.

Text: Annika Åkervall