”Största teknikskiftet i mänsklighetens historia”

11 mars, 2019

Göteborgs-Postens:s ekonomireporter Marie Kennedy skriver i en krönika att vi är på väg in i det som räknas som största teknikskiftet i mänsklighetens historia. AI och digitalisering kommer att skaka om hela arbetsmarknaden och påverka allas liv – men ”landets ledare är märkligt tysta”.

Cuviva, ett av startupbolagen i Sahlgrenska Science Parks accelerator, uppmärksammas i GP Ekonomis temanummer om innovation. Där sätts ljuset på Västsveriges sex science parks – med 20-årsfirande Lindholmen Science Park som ett av landets hetaste kompetencentrum inom mobilitet och AI.

LÄS MER: Decennier av innovation

Västsverige sitter på kompetenser som ger en konkurrensfördel i den snabba utvecklingen av healthtech. Det skapar förutsättningar för en ledande position i det nya stora utvecklingssprånget.

LÄS MER: Ett fönster på glänt för Västsverige

Cuviva vill revolutionera vården för de allra äldsta och sköraste, skriver GP och refererar bland annat resultatet av det fyra månader långa försöket i Borgholm sommaren 2018 – det digitala hemsjukhuset.

– Antalet inläggningar på sjukhus minskade till noll, läkartiden reducerades med 80 procent och fysiska möten med 60 procent, säger Henrik Cederqvist, en av Cuvivas två grundare, till GP.

LÄS MER: Bolaget som vill revolutionera vården 

LÄS MER: Digitala tjänster förenklar för äldre

LÄS MER: Cuviva.com

Men det krävs politisk handlingskraft för att Sverige ska lyckas med målet att vara ett av de mer innovativa AI-länderna i Europa, på samma sätt som vi var med skapade världsberömda verkstadsprodukter, möbler och bilar med den gamla tekniken, enligt Marie Kennedys krönika som avslutas med ett mustigt citat från Göteborgs legendariska S-ledare Göran Johansson, man kan inte ”backa med röva in i framtiden”.

LÄS MER: Otålig bransch till Löfvén