Stå upp och jobba ibland

22 januari, 2018

Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu upptäckt att kroppen tycks ha en inbyggd våg som reglerar kroppsvikt och fettmassa. Se intressant reportage i SVT.

– Kroppens vikt registreras i benen, vilket genererar en signal till hjärnan om att vi ska äta mindre och hålla vikten konstant, säger professor John-Olov Jansson, fetmaforskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och hyresgäst på Sahlgrenska Science Park.

Tillsammans med benforskaren Claes Olsson har han kommit fram till att våra ben även har i uppgift att registrera vår kroppsvikt och skicka signaler till hjärnan om hur vikten ligger till. Det är tidigare känt att för mycket sittande kan leda till fetma och ohälsa och med den här teorin finns det en förklaring till varför. I sittande ställning ger den inbyggda vågen helt enkelt fel utslag. Kroppen tror att den väger mindre än vad den gör. Och vi ”luras” kanske att äta lite mer… Att stå upp och jobba ibland ökar däremot förbränningen.

Forskarna hoppas nu att upptäckten framöver kanske kan ge grunden till nya läkemedel. Läs mer i pressmeddelande från Göteborgs universitet. Foto: Elin Lindström Claessen/GU