Smart verktyg spar tid och räddar liv

3 mars, 2010
Varje år dör människor efter olyckor eller hjärtstopp för att det tar för lång tid innan de får behandling – onödigt lång tid går åt till att få av kläderna på patienten. ES Equipment har utvecklat ett unikt skärverktyg som snabbt och säkert kan skära upp kläderna i olika akutsituationer. Nu lanseras skärverktyget S-CUT i USA, i samband med akutsjukvårdsmässan EMS Today i Baltimore den 4-6 mars.

”Det ska bli väldigt spännande att se vilket mottagande S-CUT får i USA. Vi ser fram emot en snabb försäljning för att ta oss in på den amerikanska marknaden, säger Björn Åhlén, VD för ES Equipment.

ES Equipment är ett inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park sedan 2007 och delfinansieras av EU. De tre delägarna, som tillsammans har utvecklat S-CUT,  är fortfarande aktivt verksamma inom ambulans, akutsjukvård och sjöräddning.

Lanseringen i USA är en milstolpe för företaget och den kommer tidigare än förväntat. ”Sahlgrenska Science Park har hjälpt oss att strukturera affärsmöjligheterna på ett organiserat sätt och bidragit med viktiga kontakter som gör att vi nu står redo för en lansering i USA”, säger Björn Åhlén. Patent och FDA-godkännande är klara och ES Equipment har även hunnit med att bli godkänd leverantör till den amerikanska armén. Om fem år siktar företaget på att ha 15 återförsäljare i USA.

I nuläget satsar ES Equipment på marknader i länder med en liknande sjukvårdsstruktur som i Sverige och ser i dessa 40-talet länder en marknadspotential på 900 000 produkter. Därefter väntar resten av världen. Ryktet om det effektiva och pedagogiska skärverktyget sprider sig dock snabbt och redan idag kommer intresseförfrågningar från långväga marknader, t ex Dubai och Oman.

Samhällsnyttan förväntas bli stor. Enbart i trafiken dör cirka 1,3 miljoner människor per år i världen (WHO 2009) – många fler skadas och får bestående men.

Idag används S-CUT inom majoriteten av svenska akutsjukhus och ambulanser. Försäljningen tog rejäl fart i höstas, framförallt i Sverige och inom Norden. År 2010 har börjat över förväntan och försäljningen under året förväntas nu överträffa målen. Inom 5 år siktar företaget på att försäljningen uppnått 40 000-50 000 produkter.

Eftermarknaden beräknas bli ännu större än nyförsäljningen. Inom en 10-årsperiod förväntas eftermarknaden vara större än S-CUT i omsättning och generera mer vinst. Dessutom har ES Equipment flera nya produkter på gång. Företaget har knutit god kompetens till sig och planerar att växa ytterligare framöver.

 

Björn

Björn Åhlén är idégivare och en av upphovsmakarna till S-CUT. Är du stolt, Björn?

–    Ja, det är klart att jag är stolt! Som ambulanssköterska vet jag hur frustrerande det är om det tar för lång tid att öppna upp kläderna på patienten. Minuter och sekunder kan betyda mycket för individens fortsatta livskvalitet och kan ibland rädda livet på patienten.

Foto: Mikael Pareklev, Medic Security