SKL vill ha en tydligare samtalspart

14 maj, 2019

SKL:s ordförande Anders Knape

Digitaliseringen av vården är på topp tre av de högst prioriterade områden som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver driva på. Det sa SKL:s nytillträdde ordförande Anders Knape (M) i ett rundabords-samtal med Sahlgrenska Science Park som en av deltagarna.

– Vi har inte kommit tillräckligt långt utan behöver öka takten. Så beskrev SKL:s ordförande Anders Knape läget i vårdens digitaliseringsresa. Men det beror inte bara på faktorer inom landstingen och regionerna. Anders Knape efterlyser en mer organiserad bransch för att driva utvecklingsfrågorna gemensamt med de offentliga aktörerna.

– Vi önskar att vi hade en tydligare diskussionspart i fråga om digitaliseringen av vården, det gäller inte minst nätläkarna, där vi i dag saknar en tydlig samtalspart.

– I dag är bilden med aktörer inom digitalisering mycket splittrad. Det är svårt för oss att se helheten, sa han under diskussionerna som leddes av den tidigare socialministern Göran Hägglund i regi av Narva kommunikation.

Vi har inte kommit tillräckligt långt utan behöver öka takten

Anders Knape

Tillför startup-perspektivet

Mötet var en möjlighet för näringslivet inom life science/healthtech och SKL:s nye ordförande att gemensamt formulera vad som krävs för skapa framtidens vård.

Bland deltagarna på företagsledande nivå fanns förutom Sahlgrenska Science Park bolag som Kry, Siemens, Praktikertjänst, Siemens, Pfeizer, MSD och BioGaia.

– Som enda deltagande science park kunde vi bland annat tillföra startupbolagens perspektiv och de möjligheter vi ser att reformera vårdens effektivitet med hjälp av nya lösningar, säger Magnus Bergendahl, utvecklingschef vid Sahlgrenska Science Park.

Läs mer