Praktik som öppnar en ny värld

16 januari, 2013

Under hösten 2012 har läkarstudenterna Solveig Dahl och Matilda Lönnelid genomfört sitt Master-projektarbete inom Transplantation & Regenerative Medicine Laboratory på Sahlgrenska Science Park. Perioden har varit lärorik och nyskapande med många nya kontakter i en positiv miljö, berättar Solveig.

Tjejerna tog först kontakt med plastikkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som tipsade om Suchitra Holgerssons forskargrupp. Där fick de chansen att arbeta med ett pågående projekt som syftar till återanvändning av organ. – En helt ny värld har öppnat sig, detta kan vara framtiden, säger Solveig Dahl engagerat.

Projektet är inriktat på att kunna använda värdefulla egenskaper från framförallt placenta (moderkaka) och amnionmembran (fosterhinnor). Om man först lyckas ta bort alla celler kan placenta komma att kunna användas för att fylla upp där det fattas substans, till exempel vid bröst- eller ansiktsoperationer. Framtida förhoppningar kring amnionmembran handlar bland annat om förmågan till läkning utan ärr, eftersträvansvärt exempelvis för bättre läkning efter brännskador.

I forskningsprojektet har de fått chansen att se hur det man arbetar med i labbet kan användas i praktiken ute på kliniken.- Vi har jobbat i team och är båda jättenöjda med den här tiden, säger Solveig Dahl. Hon tillägger att den har influerat så starkt att hon nu funderar på att göra forskar-AT på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Arbetet med den vetenskapliga rapporten pågår. – Solveig och Matilda har jobbat hårt och gjort ett mycket bra arbete i projektet, säger professor Suchitra Holgersson, Transplantation & Regenerative Medicine Laboratory.