Patentgodkännande för röntgenskydd

2 november, 2015

Patent och Registreringsverket har nu godkänt Ten Medical Designs patent för NAFT – ett nytt, strålskyddande textilmaterial som ger alternativ till dagens skyddskläder vid röntgenundersökningar. 

Röntgenskyddskläder är en nödvändighet inom vården. Nya tekniker baserade på röntgenstrålning är en viktig del inom fler och fler områden, idag finns exempelvis avancerad medicinsk teknologi när det gäller behandling av kardiovaskulär sjukdom. Vårdpersonal kan ibland behöva bära skyddskläder under flera timmar, till exempel i samband med operationer. Idag blir detta varmt, obekvämt och tungt!

Ten Medical Design (10MD) utvecklar ett ergonomiskt alternativ i ett material som andas och är lätt att hålla fräscht. Det svenska Patent- och Registreringsverket (PRV) har nu godkänt företagets patentansökan SE537818 avseende NAFT, ett strålningsskyddande textilt material.

”Patentgodkännandet är en viktig milstolpe. Arbetsvillkoren i operationssalen är i många fall avgörande för resultatet av det kirurgiska ingreppet. Med detta beviljade patent är vi nu än mer övertygade i vårt fortsatta forsknings- och utvecklingsarbete”, säger Fredrik Gellerstedt, en av grundarna av 10MD. Ten Medical Design startade år 2012 och var tidigare ett inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park.

NAFT är ett vävt material som har utvecklats i nära samarbete med Chalmers, Hälsoteknikhögskolan i Halmstad, Smart Textiles och Swerea.

Petra Apell och Fredrik Gellerstedt är båda kemister i grunden, har lång erfarenhet inom life science-området och upptäckte en samsyn kring behovet inom personligt strålskydd, vilket lade grunden för 10MD. Företaget siktar nu på att ta sin första produkt till marknaden år 2016.

För mer information, v g kontakta Petra Apell, via telefon 0705-735 262 eller e-post petra.apell@10md.se. Se även www.10MD.se