Park Annual – från ord till handling

1 oktober, 2019

Javisst, nu händer det. Den västsvenska life science-regionen håller på att gå från ord till handling. Det är det sammanfattande intrycket från årets upplaga av Park Annual.

Med ”The future of health” som tema var Sahlgrenska Science Parks årliga event Park Annual fullpackat med exempel på teknikskiftet – och med entreprenörer som driver life science-sektorn framåt och bidrar till förutsättningar för vårdens omställning.

Men ändå var det kanske alla exempel på konkreta samarbeten över branschgränserna, och mellan aktörer från olika håll, som gjorde störst intryck.

Andreas Strasser, ansvarig för Volvo Cars Technology Fund, hade rest från Berlin för att konkret visa varför personbilsutvecklaren Volvo både ser tekniska och kommersiella möjligheter inom området healthtech.

Martin Svensson, chef för AI Innovation of Sweden på Lindholmen Science Park, talade under rubriken ”How Sweden becomes the leader of AI driven healthcare”. Även han tog exempel från mobilitet och autonoma fordon.

Almira Osmanovic Thunström visade väldigt konkret vad VR kan göra för vården av psykiskt sjuka.

Mycket, mycket mer i den vägen presenterades i den snabba följden talare från bland annat Boneprox och Everdrone i Sahlgrenska Science Parks healthtech-accelerator.

Sedan klev Matti Ahlqvist upp på scenen och fick frågan från Sahlgrenska Science Parks utvecklingschef Magnus Bergendahl; har det blivit något av allt prat om samarbete som vi hörde på Park Annual förra året?

Ja, det har faktiskt det, svarade Matti Ahlqvist, som ju är chef för AstraZenecas forskningscenter i Mölndal. Han radade upp exempel på nya initiativ där storföretaget, de många mindre nytänkande aktörerna och universitetsforskare jobbar alltmer gränslöst.

– För ett år sedan satt jag här i en paneldiskussion med Sahlgrenska Akademins dekan Agneta Holmäng. Jag gillade vad hon sa, och hon gillade tydligen det hon hörde från mig. Ganska snart efteråt bestämde vi oss för ett möte om hur akademin kan etablera ”strengths center” på områden som överlappar våra. Nu har vi kommit långt i planerna för att förverkliga detta.

– Saker sätts i rörelse på Park Annual, konstaterade Magnus Bergendahl, utan att dölja hur nöjd han var.

– Ja, precis, vi startade i en panel och visade att prat inte är tillräckligt.

AstraZenecas argument är väldigt enkla. Bolaget sätter in mycket stor andel av koncernens resurser för forskning och utveckling i Göteborgsregionen, och om människor från båda organisationerna kan mötas, forska och utveckla tillsammans skapas en väldig kraft.

Diskussionerna mellan storföretaget och universitetet har även mynnat ut i andra samarbeten.

Matti Ahlqvist hyllade också Sahlgrenska Science Parks delägare Mölndals stad för handlingskraft, vilja och förmåga att samla och lyssna på de life science-aktörerna. Det ligger bland annat bakom det höga tempot i att förverkliga GoCo Health Innovation City.

Det stora nya innovationscentret vid AstraZeneca planeras för 100 000 kvadratmeter med arbetsplatser för 5 000 – 6 000 människor och 350 företag.

Men det finns ambitioner att det i framtiden skulle kunna utvecklas till mer än dubbelt så stort. Det vill säga med plats för långt fler än de närmare 7 000 människor som totalt beräknas arbeta i den västsvenska life science-branschen i dag.

Den fjortonde upplagan av Park Annual är den mest innehållsrika som Sahlgrenska Science Park någonsin har producerat. Både till programinnehåll och antal deltagare. Fler än 500 personer var anmälda till detta heldagsevent.


Lizelotte Edvinsson
Kommunikatör med ansvar för marknadsföring, eventsamordning
+46 705 334 243