På sista raden finns alltid människor

25 mars, 2019

Indra Sharma

Du kan kalla det digital hälsa, e-hälsa, healthtech. Eller vad du vill. Allt handlar ändå om människor – och om världens kvinnor och barn. Det är det viktigaste Indra Sharma vill berätta.

Kapitalet dras till innovationer inom digital hälsa. Indra Sharma ser det tydligt från sin placering mitt i den svenska finansvärldens finrum.

– Det har förändrats. I början såg jag mycket inom HR-tech. Men nu är det genomgående healthtech. Det finns väldigt mycket sådant i Norden, säger hon och låter som vilken riskkapitalist som helst.

Som om nu det skulle vara så konstigt.

Du frös in dina egna ägg. Varför det?

Frågan generar inte Indra Sharma. För hon pratar inte som vilken riskkapitalist som helst. Särskilt inte inför publik. Som hon ofta gör.

– Vissa kvinnofrågor är väldigt skambelagda. Då måste man prata om dem. Jag lämnade en relation och tog risken att kanske inte träffa någon ny person innan det skulle vara för sent. Det var då den här fertilitetskrisen kom och jag lugnade mig själv genom att frysa mina ägg.

Letar nya startups

Wallenbergs EQT Ventures har sitt kontor på Blasieholmen i Stockholm. Vägg i vägg med andra mycket kapitalintensiva aktörer.

­­­– Mitt jobb handlar om att ha koll på hela sfären av startups i Norden. Hitta nästa bolag vi ska investera i. Träffa väldigt många olika typer av bolag, och människor, för att förstå vad vi letar efter, säger hon.

Och jag hinner tänka; hur är det ens möjligt att ha koll på så mycket? Träffa så många? Göra rätt analyser.

– Vårt team ska ha koll på hela Europa, och delar av USA, fyller hon på.

I Veckans Affärer har jag sett att 35-åriga Indra Sharma listas på plats 16 av 101 supertalanger i näringslivet. I sin yrkesroll har hon stor makt – en drömpartner för många startups.

Vårt team ska ha koll på hela Europa, och delar av USA

Indra Sharma, EQT Ventures

EQT Ventures är en fond under stora EQT Partners paraply. Där förvaltas i runda slängar 50 miljarder kronor.

Ventures fondvärde är en dryg tiondel av hela EQT.

– Vi är en liten del av EQT, men ändå en väldigt stor fond i venture capital-världen. En av de största i Europa, säger Indra Sharma.

Skillnaden märks i kontorsmiljön. Ventures lokaler är bohemiska. Stilen och klädkoden mycket mer avkopplad. Jämfört med moderbolaget i samma kvarter.

Indra Sharma har varit delaktig i tre investeringar under de ett och ett halvt år hon varit verksam i branschen. En är den omdiskuterade preventivappen Natural Cycles.

Det rör sig om stora belopp. En fond som EQT Ventures är inte riggad för att satsa småpengar. Hon säger att det är ett jobb som tar tid att lära sig.

Hennes jobbfokus är att dammsuga marknaden efter nya möjligheter. Värdera personliga egenskaper hos grundare och entreprenörer som hon möter. Förstå teknik och marknadspotential. Sy ihop nya finansieringsupplägg och affärer.

Prinsessa tände elden

Men på det personliga planet brinner Indra Sharma för vad digitala lösningar kan göra för världen – och särskilt för världens kvinnor.

För att förklara hur elden tändes i henne går hon tillbaka till sin barndom. Då upptäckte hon att en liten flicka med en mamma från Colombia och en pappa från Indien inte såg ut som de ljushåriga prinsessor hon läste om i alla sagoböcker.

­– Mamma köpte en bok med sagor från hela världen med prinsessor i alla möjliga färger, och jag fick en bild av att det fanns olika. Men jag kunde aldrig identifiera mig hundra procent med dem jag såg på tv och i filmer.

I vuxen ålder fanns känslan kvar. Nu i yrkeslivet.

Alla som sitter i en grupp som har makt kan inte vara likadana

Indra Sharma

– Det är ett homogent gäng i näringslivet och maktens korridorer. Det tycker jag är problematiskt. Alla som sitter i en grupp som har makt kan inte vara likadana.

Fångar sin publik

Men hon upptäckte också tidigt att det inte bara var utseende och bakgrund som gjorde förutsättningarna olika. Samma sak med flickor och pojkar. I alla kulturer.

– Då fick jag på mig de här glasögonen som jag inte kan ta av mig, och såg kvinnors rättigheter. Inte bara i Sverige utan globalt.

Därför åker hon runt med en presentation som är helt annorlunda än den man förväntar sig från en investerare.

Första gången jag möter henne trollbinder hon en publik med startupbolag och andra investerare på Health Tech Nordic Investor Forum vid Sahlgrenska Science Park I Göteborg.

Hon fångar oss med överlastade presentationsbilder och ett så personligt – stundtals privat – och engagerat föredrag att alla skrivna ord, tidsaxlar, loggor och konstiga blippar som hon trycker fram blir levande på den stora skärmen.

Hon borde förlora oss alla där. I allt som bubblar och vill ut ur henne.

Men budskapet går inte att missa. Det är glasklart. På sista raden handlar det om människor. Healthtech går ut på att människor ska må bättre.

– Mobiler används redan av sjukvårdspersonal på fältet för att skanna barn under fem år. I en app görs direkt en dataanalys för att se om barnet lider av undernäring, säger hon.

Och alla förstår kraften i den tekniska utvecklingen.

Hetast för investeringar

Digitala lösningar för vård och hälsa är ett av de hetaste investeringsområden som finns just nu. I Sverige och globalt. Här förmodas också många av lösningarna på vårdens stora utmaningar finnas.

Digitaliseringsvågen skapar ett paradigmskifte i den del av näringslivet som utvecklar produkter och tjänster för vården.

Precis som när andra stora tröga branscher ställer om, förändras även de affärsmässiga förutsättningarna inom life science. Gamla affärsmodeller ersätts av nya. Värdekedjorna bryts. Uppstickare utmanar gamla traditionella varumärken.

Men hur förklarar man för människor utanför branschens inre kretsar vad som håller på att hända? Hur gör man det abstrakta mer konkret?

– 80 procent av alla fall av livmoderhalscancer är i utvecklingsländerna. Många leder till döden när de inte behandlas för att sjukdomen aldrig upptäcks. Där har man inte råd med den utrustning som krävs. Men diagnosen kan förenklas med en algoritm, säger Indra Sharma.

– I Indien testas digitala barnmorskor för att minska dödligheten i samband med förlossningar.

Mer konkret än så går det knappast att vara.

 I Indien testas digitala barnmorskor för att minska dödligheten i samband med förlossningar.

Indra Sharma

­Förändrar kvinnors liv

Digitala lösningar kan göra mycket för att förändra kvinnors livsvillkor. Ge dem större makt över sina egna kroppar. Påverka jämställdhet. Förbättra hälsa och ekonomi. Ge barn större chans att leva och bli vuxna. Utjämna orättvisor.

– Jag har jobbat som volontär på kvinnojourer och i andra sammanhang mer än tio år. Mycket har varit inriktat på sexualiserat våld mot kvinnor och barn.

– Teknologi kan hjälpa till och lösa den här typen av problem. Först handlar det om hur man ser på andra människor. Men teknologi kan vara ett verktyg för att förbättra situationen för människor runt om i världen. Det tycker jag är väldigt mäktigt.

För att det ska bli verklighet krävs innovatörer, entreprenörer, investerare av olika slag och marknadsförare. Regeringar och myndigheter som ser och förstår möjligheterna. Behov och kunder. Kulturer som långsamt förändras. Kvinnor som ges möjlighet att äga en mobil. I länder där det är mannens rättighet.

Och pengar. Men inte direkt från EQT.

Inget för EQT

– Många av de bolag jag nämner i min föreläsning är inte sådana som EQT skulle investera i. Skälet är att de som investerat i EQT:s fonder kräver en viss avkastning. En produkt i Kenya som jobbar mot könsstympning av kvinnor kan inte bli tillräckligt stor för EQT:s fond.

Den typen av bolag har ett helt annat fokus än tillväxt och omsättning för att bygga ett miljardbolag. Där behövs annat kapital än en traditionell venture capital-aktör.

Ett annat skäl är EQT:s fokus på Europa och USA. Bolag i andra regioner hamnar utanför.

–  Vi behöver ha kännedom om de områden och regioner där vi är verksamma för att kunna bidra till bolagen som vi investerar i. Det handlar om mer är pengar.

– Men den här typen av fond har ändå stor betydelse för att driva teknologin framåt. Det kan finnas andra som tar rollen att investera i användningsområden i utvecklingsländerna.

Ladda ner ditt ex av vår omvärldsrapport The power of coaction – Life Science West Sweden 2018.

Fakta: Indra Sharma
35 år. Venture Lead för Norden och Baltikum på EQT Ventures.
Född i Uppsala.
Civilingenjör. Kom i kontakt med riskkapitalsektorn när hon jobbade som managementkonsult.
Gjorde först en egen tillväxtresa med betaltjänstbolaget Bambora.
Beskriver sig själv som generalist. ”Alla mina egenskaper behövs. Det analytiska, det kommunikativa, förmåga att skapa relationer, kunna fatta beslut.”

MISSA INTE: HealthTech Nordic Investor Forum


Carl-Peter Mattsson
Affärsrådgivare med ansvar för investerarrelationer och kapitalförsörjningsfrågor
+46 708 699 354