Ord på vägen från Pam Fredman

30 augusti, 2017

Innan vår driftiga styrelse utvecklas vidare fick jag förmånen att intervjua Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet i 11 år och styrelseledamot i Sahlgrenska Science Park 2015-2017.

– Sahlgrenska Science Park är väldigt mycket på rätt väg! I styrelsen har jag trivts med att alla har respekt för att man har en dialog och debatt, för att sen enas kring beslut, säger Pam Fredman.

Bland annat har styrelsen enats om visionstexten som är grunden för att vi håller fokus på rätt väg: ”Tillsammans gör vi Västsverige till en life science-region i världsklass, med konkurrenskraftiga bolag på en global marknad”.

– Utmaningen är att det finns många aktörer som vill vara med på en spännande arena. Där har ägarna ett ansvar att det inte blir dubbelarbete och det är en fördel med en förhållandevis liten styrelse för en verksamhet med framåtanda, menar Pam Fredman.

– All utveckling idag måste också ha hållbarhetsperspektiv. När det kommer till hälsoområdet speglar mottagaren för det mesta hela samhället och när olika erfarenheter möts kan det leda till innovation. Mångfald i kompetensen är därför viktigt och ger konkurrenskraft till bolagen. Vi har här i Göteborg alla kompetenser och det är viktigt att bjuda in och ta vara på detta.

Det märks att Pam Fredman brinner för kunskap och nu får hon möjligheten att använda sina erfarenheter och anta nya utmaningar, bland annat av regeringen utsedd särskild utredare för utredningen om styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten.

Hon lämnar över stafettpinnen till Eva Wiberg, nytillträdd rektor för Göteborgs universitet.

På bilden: Pam Fredman och Marianne Dicander Alexandersson (vår styrelseordförande).