Ökad riskaptit inom life science

21 september, 2018

Det är finansiellt högtryck inom hälsosektorn/life science. Det finns gott om kapital och fokus flyttas mot nya investeringar. Det skriver Dagens Industri i en stort uppslagen artikel med den fyndiga rubriken ”Frisk aptit på pigga hälsobolag”.

Läkemedelsaktierna har rusat på Stockholmsbörsen i år. Dagens Indstri listar sex bolag med en kursutveckling mellan 94 och 311 procent.

Men det är inte bara börsnoterade bolag som drar till sig riskvilligt kapital. Intresset för bolag i tidiga faser ökar också kraftigt.

– Vi  vill investera mer, och eftersom vi har lyckats finansiera de mognare bolagen i vår portfölj kan vi nu flytta fokus till nya investeringar. Vi tittar mycket aktivt på nyinvesteringar, säger Nina Rawal, ansvarig för Industrifondens investeringar i life sicence, till DI.

Hon nämner särskilt digitala innovationsbolag som ett investeringsfokus.

Men Nina Rawal konstaterar också att det ligger en utmaning i värderingen av just bolag som sysslar med digitala lösningar.

– Det är en del av techsegmentet, där är ju värderingarna generellt mycket högre än inom life science.

Även andra riskkapitalaktörer som DI har talat med vittnar om ökad riskaptit.

– Marknaden nu är den starkaste jag varit med om under mina 25 år i sektorn”, säger Patrik Ling, hälsoanalytiker på DNB.

Högtrycket märks också inför Health Tech Nordic Investor Forum som arrangeras på Sahlgrenska Science Park onsdagen den 24 oktober. Där möter 21 stora, internationella investerare 14 utvalda startupbolag – med förhoppningar om att hitta nya nordiska unicorns.

Text: Kenny Genborg