Nytt blodkärl på 7 dagar

24 oktober, 2014

Professor Suchitra Holgersson ger återigen en inspirerande inblick i Transplantation & Regenerativ Medicine Laboratories forskning på Sahlgrenska Science Park. Med hjälp av stamceller som utvinns från patientens eget blod kan de odla fram ett nytt blodkärl inom en vecka.

En publikation kring lyckade transplantationer hos barn, som genomförts på Sahlgrenska universitetsjukhuset, röner nu stor uppmärksamhet. Tidigare kunde man odla stamceller från benmärg men det är en mycket smärtsam behandling för ett barn.

”Jag kom på en annan lösning. Vi beslöt att försöka utvinna stamceller ur blod istället och vi lyckades faktiskt på första försöket”, säger Suchitra Holgersson stolt. En positiv bieffekt var att blodet hjälpte till att påskynda tillverkningsprocessen. Blodet i sig innehåller nämligen ämnen som ökar tillväxten av blodkärl på naturlig väg. Det som tidigare brukade ta en månad går därför på 7 dagar, till nytta för patienten.

För mer information, v g kontakta professor Suchitra Holgersson, telefon 072-749 08 08. Eller läs mer på Sahlgrenska-webben