Nya möjligheter med Bild- och interventionscentrum

6 oktober, 2016

Västsverige har nu fantastiskt goda förutsättningar för digital hälsa. Regionens storsatsning Bild- och interventionscentrum invigdes nyligen med stolthet och glädje för bättre, snabbare och säkrare vård. En magnetkamera i operationsmiljö är unikt i Europa och miljön öppnar upp för fler innovationer. Under invigningen av den spännande 8-våningsbyggnaden om 21 000 mställde vi 3 snabba frågor: 

Vad är viktigast med BoIC?

”Vi ger fantastiska förutsättningar att förbättra vården för cancerpatienter. Här finns också utmärkta förutsättningar att utveckla signalanalys och bildverktyg kopplat till medicinteknik. Allt är digitaliserat”, säger Robert Leth, projektledare och en av initiativtagarna till utvecklingen av Bild- och Interventionscentrum (BoIC) på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han tycker att vi ska ha som vision att digital hälsa blir vårt framtida styrkeområde i regionen. I förlängningen kan digital hälsa handla om att ge behandlingsförslag, även på distans.

Hur viktigt är innovation i vården?

”Jätteviktigt! Vår förmåga att attrahera duktiga medarbetare är den allra viktigaste grejen. Sahlgrenska universitetssjukhuset är regionens flaggskepp, med patienterna i fokus och forskning och utveckling i topp. Vi ska ligga i framkant och life science-industrin är vi alla ense om är en viktig del”, säger Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Vad är viktigast när det gäller innovation i regionen?

”Att vi implementerar det! Det är viktigt att vi lägger kraft där, så att inte innovationer hamnar i byrålådan”, säger Anette Åquist Falkenroth, medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset. En fördel med nya Bild- och Interventionscentrum menar hon är att det är tydligt, visionsdrivet och att man funderat på vad man vill åstadkomma för patienterna.

”Det är viktigt för de framtida jobben att få arbetsro och jobba framåt. Vi har unika förutsättningar, bäst just nu i landet”, säger Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin.

Läs mer om Västra Götalandsregionens Bild- och Interventionscentrum