MYoroface – snart på allas läppar?

14 september, 2015

Första produkten ut på marknaden från företaget MYoroface var träningshjälpmedlet IQoro som bland annat hjälper barn och vuxna att återfå förmågan att kunna äta och svälja. Forskningen har fått ett fint hedersomnämnande, MYoroface stod som vinnare i Almi Pitch 2015 och sen väntade Almedalen. Snart stundar en presentation under 10-årsjubileet för Park Annual den 17 september i Göteborg.

Linn Hägg driver tillsammans med sin syster Ylvali Gerling företaget MYoroface, med kontor på Sahlgrenska Science Park och huvudkontor i norr. Företagsidén bygger på drygt 20 års forskning av Mary Hägg, leg. tandläkare och specialist i orofacial medicin vid Uppsala och Umeå universitetsjukhus. Hon har mottagit Athenaprisets hedersomnämnande för ett kreativt och visionärt arbete som har åstadkommit viktiga medicinska och sociala vinster för en stor och utsatt patientgrupp.

”Svårigheter att svälja är mycket vanligt. Efter en stroke har man ofta svårt med vätska och 1 av 10 svenskar som i övrigt är friska personer har svårt att svälja fast föda. Det sistnämnda beror i regel på muskelförslappning på grund av ett mellangärdesbråck. Men båda delar går att träna upp! Genom att aktivera det naturliga systemet blir det flesta helt återställda med hjälp av IQoro” säger Linn Hägg, marknads- och försäljningschef, MYoroface.

Produkten funkar ungefär som en hantel. Linn Hägg visar hur man placerar den innanför läpparna, drar framåt och håller kvar i 10 sekunder, vilar och upprepar. Med detta enkla grepp stimuleras viktiga känselnerver i svalget, som i sin tur (via hjärnan) triggar igång muskulatur från munnen till magsäcken. Det låter som en saga men forskning visar att 97% förbättrar sin kapacitet och 71% blir återställda. En och en halv minuts träning per dag är framgångsreceptet (och det är viktigt att inte överträna).

I stort används samma muskulatur och nervbanor för att andas, äta, svälja och tala. IQoro kan därför också vara till hjälp vid bland annat sömnapne eller snarkning. MYoroface utvecklar, tillverkar och säljer material, produkter och tjänster inom orofacial medicin. Familjeföretaget grundades 2012 och har idag tre heltidsanställda. Linn Hägg flyttade till Sahlgrenska Science Park på rekommendation och trivs bra med nätverket. Hon presenterar mer om MYorofaces verksamhet på Park Annual den 17 september.