Motion är bra för magen – en del i TummyLabs digitala vårdprogram

13 november, 2018

En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att fysisk aktivitet är effektivt mot IBS, en kronisk mag-tarmsjukdom. Sahlgrenska Science Park-bolaget TummyLab har utvecklat ett digitalt vårdprogram. Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund, en av experterna bakom det digitala vårdprogrammet Tummy Lab, ger tips på fysisk aktivitet som kan lindra besvär kopplade till IBS. 

Den nya studien visar att fysisk aktivitet ger stabilare tarmfunktion. Symtomen förbättrades betydligt på både kort och lång sikt hos patienterna som undersöktes.

– Motion gör att kroppen kan förbränna energi mer effektivt, att blodcirkulationen och tarmrörligheten förbättras. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen, säger Åsa Österlund, Capio Lundby Närsjukhus, i ett pressmeddelande.

Fysio- och KBT-terapeut Åsa Österlunds tre tips på fysisk aktivitet för IBS-patienter är:

  1. Regelbunden konditionsträning. Konditionsträning innebär pulshöjning och ökning av andningsfrekvens samt gör att vi blir varma och lite svettiga. Det kan till exempel vara raska promenader, löpning eller cykling.
  2. Stora rörelser. Öva på att ta ut stora rörelser i kroppen, att sträcka på musklerna och leder. Vi håller oss ofta stilla och spända i vardagen om vi inte motionerar. Vrid på kroppen, sträck ut ryggen, armar och ben för att minska spänningarna och förbättra blodcirkulationen. Gärna i kombination med belastning för att få lite styrketräning.
  3. Medveten andning. Fokusera på några djupa andetag i samband med konditions- och rörlighetsträning. Det hjälper oss att få syre till musklerna och få ner spänningen så att vi kan ta ut rörligheten bättre. Det kan sänka spänningsnivån i kroppen efter träningen.

Värdefullt vetande för oss alla är att fysisk aktivitet hjälper kroppen att tåla stress bättre och är ett sätt att förbränna stresshormoner. Kroppen återhämtar sig lättare och immunförsvaret stimuleras.

Tummy Lab är ett digitalt vårdprogram, framtaget i samarbete med framstående kliniker och forskare. Det remitteras av patientens läkare och genomförs i hemmet under sex veckor via en app. Patienten loggar även bland annat kost och besvär i en digital dagbok som hittar samband genom artificiell intelligens.

TummyLab är också namnet på bolaget som ingår i Sahlgrenska Science Parks accelerator  och  är ett av våra västsvenska tillväxtbolag inom HealthTech NordicFör mer information, kontakta Anders Elfving, VD för Tummy Lab, via telefon 073-724 78 21 eller e-post anders.elfving@tummylab.com.

Läs även om AI-utmaningar för Tummy Lab 

Text: Annika Åkervall  Foto: TummyLab


Carl-Peter Mattsson
Affärsrådgivare med ansvar för investerarrelationer och kapitalförsörjningsfrågor
+46 708 699 354