Mer än pengar på spel i eHealth Award

25 januari, 2019

Anmälan har öppnat till årets upplaga av eHealth Award. Prissumman i kontanter är inte den enda vinsten. Det största värdet kan ligga i att sticka ut i den hetaste branschen just nu.

Minst lika värdefullt som prissumman på 50 000 kronor och konsulttimmar för 80 000 kronor är den förtjänade uppmärksamheten.

Healthtech har blivit ett av de mest attraktiva investeringsområdena inom tekniksektorn. Begreppet står för tillämpad digital teknik som kan ge fler människor ett friskare liv och kostnadseffektiv vård med hög kvalitet.

– Sverige har unika förutsättningar för att skapa innovationer på detta område, med samverkan över de traditionella branschgränserna. IT, mobilitet, dataanalys och life science, säger Charlotta Gummeson.

Hon är ny i juryn för e-Health Award och vd för Sahlgrenska Science Park som har specialinriktning mot healthtech.

Sedan 2017 delas utmärkelsen eHealth Award ut till startup-bolag som riktar sig till hälso- och sjukvården. Syftet är att stimulera till innovativa lösningar för effektivare och säkrare vårdprocesser, men även mer engagerade patienter.

– Många av de nya digitala lösningarna som behövs för att hälso- och sjukvården ska klara de utmaningar vården står inför finns redan i dag. Många av innovationerna är dessutom utvecklade här i Sverige, det är dessa som eHealth Award uppmärksammar och prisar, säger Marianne Larsson, chef för Nya branscher på Innovation Skåne, projektledare för HealthTech Nordic och jurymedlem för eHealth Award.

Förra året prisades Kontigo Care, som utvecklat ett digitalt verktyg för att upptäcka och minska risken för återfall i beroendevården. Året innan var det Coala Life, som utvecklat ett digitalt stetoskop för hjärtmonoterring på distans, som uppmärksammades.

Anmälan till eHealth Award 2019 öppnade 24 januari. Vinnaren presenteras under invigningsceremonin av Nordens ledande eHälsomöte, Vitalis, i Göteborg den 21 maj.

Juryns bedömningskriterier utgår från Vision e-hälsa 2025.

LÄS MER och ansök till eHealth Award

LÄS MER: Vinnare av eHealth Award 2018: Kontigo Care

LÄS MER: Coala Life vinnare av eHealth Award 2017

Fakta: Utmärkelsen är ett samarbete mellan HealthTech Nordic, Vitalis, Cerner och Sahlgrenska Science Park. Utmärkelsen baseras på regeringens och SKL:s Vision e-hälsa 2025 om att Sverige ska bli världsbäst på området.