Megainvestering i visualiseringslabb på Universeum

8 april, 2019

Universeum i Göteborg har nu fått en donation om 50 miljoner från Stenastiftelsen, för att bygga ett unikt visualiseringslabb där allmänheten ska kunna utforska vetenskapliga data med ny teknik. 

I en artikel i Dagens Industri, med rubriken Stenamiljoner till Universeum, framgår att donationen ska gå dels till utbyggnad, för att få plats med det nya visulaseringslabbet, dels till utrustning. Projektet är en del satsningen på lärandecentrerad digitalisering.

– Donationen gör det möjligt för oss att bli en brygga mellan forskning på akademisk nivå, eller i näringslivet, och allmänheten och utbildningssystemet, säger Universeums vd Carina Halvord.

Det framgår också att kompetensförsörjningen står högt på agendan.

– Det gäller att försörja Sverige med kunniga, intelligenta människor som utnyttjar sin kapacitet, säger Madeleine Olsson Eriksson, Stenastiftelsens ordförande, i artikeln.

Det nya visualiseringslabbet ska stå klart 2021. Skapandet av visualiseringslabber sker i nära samverkan med Visualiseringscenter C, Chalmers, Göteborgs universitet och Linköpings universitet.

LÄS MER: Stenastiftelsen plöjer ned 50 miljoner i Universeum
LÄS MER: Universeum öppnar världens första visualiseringslabb
LÄS MER: Världsunikt visualiseringslabb byggs på Universeum med stöd av 50 miljoner kronor från Stenastiftelsen

Entreprenörer inom Sahlgrenska Science Park var involverade i framtagningen av utställningen Hälsa på Universeum.

LÄS MER: Hälsa på Universeum

Foto: Magnus Gotander
På bilden syns Anders Ynnerman, Linköpings Universitet och Visulaliseringscenter i Norrköping, Carina Halvord, vd för Universeum och Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson.