Läkemedelsverket i Göteborg

11 juni, 2013

En ledande kraft i samverkan för bättre hälsa – så ser Läkemedelsverket på sitt uppdrag och ett led i detta är Innovationskontorets öppna attityd och samverkan med bland annat Sahlgrenska Science Park. Närmare tvåhundra personer deltog nyligen i ett intressant seminarium om regulatoriska frågor.

Värdarna Erik Bengtsson, inkubatoransvarig för Sahlgrenska Science Park, och Klementina Österberg, VD för GU Holding, hälsade välkomna. Därefter följde olika presentationer av Läkemedelsverket. Bland annat fick vi en snabbguide till det regulatoriska systemet, godkännandeprocessen och vad man bör tänka på när det gäller medicintekniska produkter. Nyttan var den röda tråden. Både nyttan för patienten och nyttan för alla utvecklingsbolag som genom att ta tillvara möjligheten att ställa frågor direkt till Innovationskontoret kan spara tid och pengar på att göra rätt från början.

Regelverket är komplext men ledorden öppenhet, proaktivitet och professionalism visar att det handlar om en myndighet i tiden. Ett viktigt bollplank för bättre hälsa! Läkemedelsverkets experter bjöd på engagemang och kunskap och intresset för dialog var mycket stort, inte minst under mingelpauserna. ”Det är extra roligt att vara här och se det oerhörda intresset. Den enorma uppslutningen visar att Göteborg är en mycket aktiv region inom life science”, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman i en intensiv paus. Det sker en omvandling inom life science-området. Små, innovativa bolag är viktiga och det finns en önskan om tillgänglighet från båda håll.

Innovation kräver samverkan och det ska vara enkelt att ställa frågor, menar Susanne Baltzer som ansvarar för Innovationskontoret. Hon uppmuntrar oss alla att Våga fråga! Innovationskontoret ger grundläggande vägledning i regulatoriska frågor. När det gäller medicinteknik svarar de på frågor men vill inte ge råd. Däremot får man gärna fråga flera gånger om man behöver. Möjligheten till enskilda möten med en utredare i samband med seminariet var uppskattat och det talas redan nu om en nästa gång i Göteborg, våren 2014.

Se bilderna från mötet och/eller lyssna på presentationerna här: http://bit.ly/10w2xWh

Läs mer om rådgivning/kostnader i Innovationskontorets nyhetsbrev: http://bit.ly/18kgma0

För ytterligare information, se www.mpa.se/innovation eller kontakta Innovationskontoret på Läkemedelsverket på telefon 018-17 46 00 eller e-post innovation@mpa.se

Text: Annika Åkervall