Kroppsvärden mäts på avstånd

24 maj, 2019

Stefan Malmberg grundade Detectivio tillsammans med Taha Kahn.

”Läkaren Stefan Malmbergs innovation mäter kroppens funktioner snabbt – och på en meters avstånd.” Göteborgs-Postens ekonomibilaga uppmärksammar Detectivio, som är en del av Accelerator @Sahlgrenska SP.

När en patient kommer in till akutmottagningen kan det vara bråttom att ta reda på viktiga mätvärden för att avgöra hur snabbt vård behöver sättas in – och på vilket sätt. Men att mäta blodtryck, puls, syresättning, andningsfrekvens och kroppstemperatur tar tid. Det skapar flaskhalsar och kan i värsta fall förvärra det medicinska läget om väntetiden blir för lång.

Men med Detectivios kroppsscanner görs mätningarna enkelt, snabbt och på avstånd.

– Vi utvecklar en scanner, som med hjälp av sensorer kan mäta exempelvis blodtryck från en meters avstånd, och på så sätt ersätta flera olika apparater som man i dag behöver koppla på kroppen, säger Stefan Malmberg till GP Ekonomi.

Förändrar vårdens arbetssätt

Detectivo är ett exempel på ny digital teknik som samlas under begreppet healthtech, och som förändrar och effektiviserar vårdens arbetssätt.

– Alla som jobbar i vården ser olika utmaningar, som att saker och ting ofta görs på ett ineffektivt sätt, säger Stefan Malmberg som länge stört sig på att de mätmetoder som används i vården känns gammeldags och onödigt krångliga.


Jennifer Grönqvist
Affärsrådgivare healthtech och vårt samarbete i HealthTechNordic
+46 733 968 592