Innovation på agendan

1 december, 2017

Medicinteknikföretaget Integrum är mycket positiva till att Sverige och Frankrike nu ingått ett innovationspartnerskap. Detta handlar bland annat om att främja en hälsosammare livstil och att utnyttja kompetensen hos digitala företag och start up-bolag.

– Den franska marknaden är väldigt intressant för oss. Det är perfekt timing eftersom vi tror att samarbetet kan hjälpa oss att nå ut till fler användare, säger Jonas Bergman, VD för Integrum.

I samband med avtalets undertecknande efter EU-toppmötet nyligen visade företaget upp sin protes som kan styras med tankekraft – ett exempel på en ny, avancerad medicinteknisk produkt, där samspelet mellan människa och teknik skapar stort användarvärde.

Integrum har tidigare utvecklat OPRA (Osseointegrated Prostheses for the Rehabilitation of Amputees), ett implantatsystem för benförankrade proteser. Systemet är baserat på forskning och erfarenhet inom området osseointegration sedan det upptäcktes av professor Brånemark under 1950-talet. Patienter som redan använder protes kan få möjlighet att uppgradera med den nya ”tanketekniken” framöver. Företaget har idag 17 anställda och fortsätter satsa på tillväxt.

– Vi är ett västsvenskt medicintekniskt bolag som vill växa vidare och ha basen här, säger Jonas Bergman. Intergrum har redan etablerade samarbeten i Frankrike genom ett sjukhus i Montpellier och hoppas nu att det strategiska partnerskapet mellan Sverige och Frankrike ska hjälpa dem att nå ut till ännu fler användare. Det ser klart positivt ut efter mötet, där såväl Frankrikes president som hälso- och sjukvårdsminister deltog tillsammans med statsminister Stefan Löfven med flera.

Samverkan kring innovation kan förhoppningsvis bidra till ökad konkurrenskraft, framtida exportframgångar och nya jobb. Partnerskapet kommer att bygga på den innovativa kapaciteten hos ländernas industrier, nystartade företag, akademier och offentliga sektorer.

Området osseointegration har sin ”vagga” i Göteborg och Integrum har ett gott samarbete med Göteborgs universitet som rankas som nr 1 i världen på osseointregration.

Företaget har idag även verksamhet i USA. För mer information, se intergrum.se eller kontakta Jonas Bergman, VD för Integrum, via e-post: jonas.bergman@integrum.se

Text: Annika Åkervall  Foto: Integrum samtalar med bl a president Macron och Stefan Löfven