Idé som bygger broar

9 juni, 2010

Han är tandläkare, industriprofessor och specialist inom tandlossning. Idag är Dan Lundgren pensionär men får fortfarande den ena idén efter den andra och uppskattar Sahlgrenska Science Parks strategiska glasögon.

Det är nyfikenheten som driver honom, liksom viljan att komma på nya lösningar. Dan Lundgren har jobbat med implantat i flera år och även haft flera doktorander inom implantatområdet. Nu har han kommit på en helt ny teknik för att framställa broskelett till implantatstödda broar, som överbryggar mellan olika implantat.

”- Det handlar om monteringsfärdiga komponenter som passar till implantaten där de står. Tandteknikern behöver bara en lasersvets, vilket finns på de flesta labb idag”, säger Dan Lundgren, vars projekt går under arbetsnamnet Mountframe.

Komponenterna består huvudsakligen av titanligering och hållfastheten är testad på Chalmers. Patent och utveckling har redan kostat en del och Dan kände inte att han hade möjlighet att satsa mer privata pengar. Samtidigt var idén så bra att han inte ville hoppa av. När Dan kom i kontakt med Sahlgrenska Science Park fick han hjälp med att formulera ansökan om verifieringsmedel från Innovationsbron, som nyligen beviljades.

Innovationsbron vill liksom Sahlgrenska Science Park skapa möjligheter för svensk forskning att nå ut till marknaden. I Mountframes fall handlar det om stöd till kontakten med ett svenskt, finmekaniskt företag som nu håller på att framställa komponenterna samt bidrag till Dans förestående turné. Inom kort besöks ett antal tandtekniska labb, som får möjlighet att göra några broar i klinisk praxis och därefter ge feedback på den nya metoden.

Att använda monteringsfärdiga komponenter skulle spara både tid och kostnader och är således ett attraktivt komplement till dagens framställningsmetoder av broskelett.

För mer info kontakta Dan Lundgren, tel 070-629 25 05