Hur kan vi landa rymdinnovationerna på jorden?

17 oktober, 2019

Hon är grundare av Swedish Space Technologies, TED-talk-föreläsare och har nyligen startat Girls in Tech i Sverige. Assiye Süer, civilingenjör i rymdteknik, har visionen att bygga ett av Sveriges största rymdföretag. Bland annat. På Life Tech i Göteborg den 4 november möter du henne som inledande inspiratör.

Vad ska du prata om?

– Bland annat om det jag jobbar med just nu, ett energiprojekt där vi utvecklar en produkt inom trådlös teknik för allt som behöver laddas. Jag kommer också prata om rymdteknik och vilka kopplingar som finns till healthtech.

Vilka kopplingar ser du?

– Mycket av det som stora rymdbolag har skapat kan användas och utvecklas inom andra områden, inte minst inom hälsovård. Jag ser möjligheter i att man kan vidareutveckla och skapa utifrån tidigare innovationer. Det finns redan exempel som programmerbara pacemakers, röststyrda rullstolar och censorer för att studera foster inuti livmodern.

Man måste ha livlig fantasi och ha mod att testa, menar Assiye Süer, som drivs av att skapa och vara sin egen. Hon vill också sporra andra att våga starta eget. Bland annat därför grundade hon Girls in Tech i Sverige. Nätverket startade i USA 2007 och finns i ett 30-tal länder.

– Syftet är att inspirera och stötta unga kvinnor i tekniska yrken. Det behövs, det vet jag av egen erfarenhet. Vi vill bidra till att minska gapet mellan kvinnor och män.  Jag vill få andra att förstå att man ska tänka utanför ramarna. Ingenting är omöjligt, säger Assiye Süer.

På Life Tech den 4 november träffar du också utvalda bolag som VOC diagnostics, DetectivioMYoroface och Gnosco. Eventet sker återigen i hjärtat av life science-klustret i Västsverige, Sahlgrenska Science Park, Biotech Center och stöds av Chalmers Ventures, GU Ventures och AstraZeneca BioVentureHub.

Läs mer och anmäl dig här

 


Carl-Peter Mattsson
Affärsrådgivare med ansvar för investerarrelationer och kapitalförsörjningsfrågor
+46 708 699 354