Hopp för Addisondrabbade

11 november, 2011

DuoCort Pharma har nu fått marknadsgodkännande i EU för sitt nya läkemedel Plenadren för behandling av binjurebarkssvikt, exempelvis Addisons sjukdom. Den första innovationen på över 50 år inom kortisolbehandlingsområdet.

I Europa finns det idag cirka 200 000 patienter som lider av den kroniska sjukdomen binjurebarksvikt, som innebär att kroppen inte klarar av att producera tillräckligt med eget kortisol. Hormonet kortisol är nödvändigt för ett flertal av kroppens funktioner och patienterna behöver därför livslång ersättningsbehandling för att överleva.

Plenadren möter de medicinska behoven väl. Med en frisättningsprofil som efterliknar kroppens naturliga utsöndring av kortisol förbättras behandlingsresultaten, vilket leder till ökad livskvalitet för patienterna jämfört med dagens standardbehandling.

– Vi är glada och stolta över godkännandet eftersom marknadsgodkännandet i EU är ett viktigt steg för att patienter som lider av binjurebarksvikt ska kunna få tillgång till en bättre behandling, säger Maria Forss, VD, DuoCort Pharma.

Det nya läkemedlet baseras på en idé av forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har utvecklats tillsammans med forskare från Uppsala Universitet och life science-inkubatorn P.U.L.S, som är lokaliserade inom Sahlgrenska Science Park.

EU-godkännandet innebär att DuoCort Pharma inom kort övergår i amerikansk ägo, som planerat till läkemedelsföretaget Viro Pharma.

För mer information, kontakta Maria Forss, telefon 070-967 00 07 eller se www.duocort.com alternativt www.pulsinvest.se.