Healthtech stort på topp 100-lista med framtida unicorns

29 mars, 2019

Nästan var femte bolag på Norrsken Foundations nya lista över 100 nordiska startups med impact som gör världen bättre är med i HealthTech Nordic. Cuviva och SidekickHealth är ett par exempel från vår miljö.

Enligt Breakit, som var allra först ut med nyheten om listan med 100 startups som Norrsken menar är bäst i Norden på ”impact”, kommer tre vinnare att koras under Impact Week – ett nytt event i höst med fokus på nätverk, pepp och kompetens.

Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberth som startat stiftelsen Norrsken Foundation (2016). Syftet med verksamheten är att hitta och investera i bolag som i förlängningen kan bli en impact unicorn – ett företag som påverkar en miljard människor positivt. Bland dessa finns såklart många bolag inom healthtech.

Fem västsvenska bolag
Arton av de 100 bolagen på Norrskens impact-lista är med i det nordiska samverkansprojektet HealthTech Nordic. Och fem bolag i Västsverige finns idag med på impactlistan: 1928 Diagnostics, Cellink, Cuviva, SidekickHealth och Visiba Care. Men de kan bli fler. Allmänheten kommer att få möjlighet att nominera startups som Norrsken kanske har missat, enligt Breakit.

– Det finns massor av bra nyhetsmedier som har vuxit fram, som har varit betydelsefulla för att hylla tech-entreprenörer. Det är relativt lätt för den typen av entreprenörer att få uppmärksamhet och investerare. Men impact-entreprenörer har varit diffust för många. De har inte hyllats på samma sätt som andra tech-entreprenörer, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken Foundation, i artikeln.

Norrsken har valt andra parametrar än värdering och tillväxt, såsom affärsmodellens impact, produkt- och användarupplevelse samt skalbarhet.

LÄS MER: Lista: 100 impact-startups som gör värden bättre – i höst korar Norrsken en vinnare
LÄS MER: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen
LÄS MER: Digitala tjänster förenklar för äldre

Möjligheter på Vitalis
Målet med HealthTech Nordic är att accelerera startups från idé till internationell marknad och idag är drygt 200 startups med i HealthTech Nordic Community.

På impact-listan återfinns Alex Health, Brighter, Byon8, Coala, Cross technology, Cuviva, Doctrin, Drugstars, Engaging Care, Flow Neuroscience, Joda Care, Kara Connect, Learning to Sleep, Listen, Miiskin, Monsenso, SidekickHealth och Visiba Care.

Coala Life var den första vinnaren av eHealth Award, utmärkelsen som du nu kan vara med och tävla om igen. Ansök senast den 11 april till eHealth Award 2019. Vinnaren presenteras under invigningen av Vitalis i Göteborg den 21 maj.

LÄS MER: Coala Life vinnare av eHealth Award 2017
LÄS MER: Mer än pengar på spel i eHealth Award 

Är du med i HealthTech Nordic Community? Då har du fritt inträde till Vitalis-mässan som är Nordens största e-hälsomöte. Och har möjligheten att träffa många intressanta entreprenörer i HealthTech Nordic-montern. 

Nu är det också hög tid att söka till Demo@vitalis  om du vill få chansen att presentera din innovation under ett fartfyllt event på Vitalis den 21 maj. Årets moderator är Margareta Wallentén, HealthTech Nordic.

Fakta: HealthTech Nordic är ett nordiskt samverkansprojekt med målet att accelerera startups från idé till internationell marknad. HealthTech Nordic är ett av de största e-hälsonätverken i världen.

HealthTech Nordic drivs av Innovation Skåne, Sahlgrenska Science Park, Smile Incubator och Invest in Skåne i Sverige samt Cobis i Danmark och Norway HealthTech. Målet är att accelera startups från idé till internationell marknad. Projektet är delvis finansierat av Interreg-Öresund-Kattegatt-Skagerrak, europeiska regionala utvecklingsfonden.


Jennifer Grönqvist
Affärsrådgivare healthtech och vårt samarbete i HealthTechNordic
+46 733 968 592