Hans Forsberg, ÅF: Det är ett paradigmskifte

15 mars, 2019

Han har passion för teknik. Och AI. – Aldrig nå´nsin har jag upplevt något lika svindlande, säger Hans Forsberg, om dagens möjligheter med neurala nätverk och AI för exempelvis healthtech.

Under Inn2Health workshop Cross Collaboration Day får vi ta del av en spännande genomgång om grundläggande faktorer i konsten att bygga en smart maskin, med hjälp av AI.

– Neurala nätverk är ett nytt sätt att angripa datorer, att få datorn att göra det man vill. Lite slarvigt kan man säga att man fyller en stor burk med miljontals kriterier som ska vara uppfyllda, säger Hans Forsberg, AI-arkitekt på ÅF. 

– Om man ska skriva olika kategorier, t ex om det där och det där och det där är uppfyllt, då kan vi få datorn att acceptera att det är detta. Givet att vi har exempel att visa.

Mycket data viktigt
Träningsprocessen kan ta tid. Men det går fort med nya trick för att lösa problem, menar Hans Forsberg.

Han ger flera exempel på tillämpningsområden. Som när en äldre person vill bo kvar hemma. Då skulle en tillämpning kunna vara att följa antalet personer och rörelse i hemmet, till exempel via kameror och AI-teknik, vilket kan öka tryggheten genom att anhöriga kan följa detta. I en agil utveckling kan man börja i liten skala och utveckla successivt.

– Det är ett paradigmskifte – ett helt nytt sätt att angripa problem. Och runt AI-begreppet finns det många fantastiska matematiska verktyg som med fördel kan användas, säger Hans Forsberg.

Genom sin erfarenhet från felanmälan vet han att det är viktigt Hur man ställer frågan. Genom att analysera texterna som kunderna skrivit in vid felanmälan kunde datorn hitta samband mellan vad som skrevs och vilken box som skulle varit ikryssad, utifrån typ av ärende. Och kopplar till vårdbesök.

Man skulle  från mycket anonymiserad ”träningsdata” från tidigare patienter och bygga en algoritm, så att man kan styra iväg meddelandet till rätt avdelning. Så att vi automatiskt får en indikation om vad vi har att utgå från eller hur kritiskt det verkar, menar Hans Forsberg. Eller när den här typen av patient har en tendens att inte komma på de här besöken fast de är bokade. Och inspirerar därmed diskussionen kring lösningar på detta kostsamma dilemma.

LÄS MER: Nya idéer för att minskade antalet missade vårdbesök
LÄS MER: Största teknikskiftet i mänsklighetens historia

Utvecklingen av artificiell intelligens skapar möjligheter i hela värdekedjan inom life science. Det är en stor variation i utvecklingen av digitala tjänster i Västsverige. Men lösningar för beslutsstöd dominerar kraftigt bland bolagen, enligt Sahlgrenska Science Parks kartläggning Artificiell intelligens inom life science 2018.

LÄS MER: Ladda ner rapporten Artificiell intelligens inom life science

LÄS MER:  De vill förebygga benskörhet och frakturer med AI

LÄS MER:  Appvas vd: Den viktigaste frågan är varför

Fakta: I samverkansprojektet Inn2Health ingår Sahlgrenska Science Park, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, Science Park Borås (där Smart Textiles ingår), Science Park Skövde, Innovation/Wargön Innovation, MedTech West och Västra Götalandsregionen genom Innovationsplattformen. Projektet pågår 2019-2021 och jobbar teknik- och branschöverskridande, i syfte att skapa nya lösningar utifrån vårdens behov.