Hållbar utveckling för Getica

29 augusti, 2014

Erling Sundrehagen är en mycket erfaren och driven entreprenör. Han satsar nu fullt ut på Getica och valde att lägga företagets forskning & utveckling på Sahlgrensks Science Park, för att kunna locka till sig rätt forskningskompetens. Produktionen av antikropppar med hjälp av ägg (från höns) finns på en gård i Mellerud. Världsmarknaden beräknas till cirka 52 miljarder kr. Med EU-finansiering i ryggen och 4 duktiga anställda är företaget redan på framfart.

Att använda äggantikroppar är en svensk uppfinning och Getica har idag världens största äggantikroppsproduktion. – Bland annat producerar vi antikroppar som används vid diagnostik av njurskador, säger Erling Sundrehagen, VD och grundare av Getica AB. Han vet vad han talar om. Egentligen startade han företaget redan 2004 men eftersom han dessutom startade det norska storbolaget Access Shield var produktionen på gården i Mellerud mest en hobby. Ett amerikanskt uppköp skulle vända på situationen och leda till nysatsning och investeringar i Getica år 2013.

Försäljningen uppgick förra året till 2,4 MSEK och ökar nu snabbt. – Vårt mål är att producera världens bästa antikroppar och ta fram nya tester för säkrare diagnostik. Exempelvis planerar vi en studie på Sahlgrenska universitetssjukhuset, där det handlar om tester för barn med ledvärk, förklarar Erling Sundrehagen. De söker nu fler samarbeten för att kunna visa värdet av ny teknik.

Att använda ägg från höns har många fördelar, inte minst etiska aspekter. Immunologiområdet är komplext. – Antikroppar kan binda på många olika sätt till ett protein. Äggantikroppar ger en stark bindning till fler epitoper, vilket ger ett bredare användningsområde. Om man till exempel har ett visst antigen i sitt blod bör ett laboratorietest kunna visa samma värden fastän vi är olika som personer. Där är en av fördelarna med vårt äggextrakt, förklarar Camilla Fant, forsknings- och utvecklingsansvarig på Getica. I tidig forskning finns det samtidigt alltid utmaningar.

Både Camilla och Erling ser många spännande möjligheter framöver. Vill du veta mer? Getica är ett av de intressanta företag som presenterar sin verksamhet på Park Annual torsdagen den 11 september. Läs mer och anmäl dig på www.parkannual.se

Getica