Arvid Carlsson, vad tycker du om årets Nobelpris?

12 december, 2017

Priset i fysiologi eller medicin år 2017 delas lika mellan Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm.

Vad tycker du om årets Nobelpris?

–  Det som vi nu upplever i år är hisnande, i form av hur snabbt det kommer nya tekniker att förundras över. Jag vill gärna uttrycka både beundran och förundran. Det är nya tekniker som driver forskningen framåt och jag tycker att det är helt otroligt vilka saker de kan komma på. Det är extra roligt eftersom jag delar samma typ av vurm för medicin, fysik och kemi som pristagartrion.

I år har du spridit Nobelglans till entreprenörer via Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park. Flera hundra personer har nu sett filmen med dina råd till missförstådda entreprenörer. Hur känns det?

–  Det känns jätteroligt. Jag är mycket glad och stolt över att ge namn åt en utmärkelse som stärker och hyllar innovation och entreprenörsskap. Som entreprenör måste man våga ligga i framkant, så jag tycker att det är viktigt att värdet av ständig kompetensutveckling uppmärksammas.

Vad är på gång nu och har du något roligt minne från tidigare Nobelfester?

– 100-årsjubileet var speciellt, då inviterades alla tidigare Nobelpristagare. Då fick jag tillfälle att träffa en del personligheter, det var rätt så skojigt. Jag har alltid varit intresserad av forskning.

– Nu har vi kliniska prövningar på gång med en substans från A Carlsson Research, det ser jag fram emot. Att kunna behandla hjärntrötthet efter stroke är viktigt, det betyder oerhört mycket för många människors livskvalitet. Det är en spännande resa som forskare och entreprenör.

Läs mer i tidigare artikel om Arvid Carlsson och A Carlsson Researchs forskning om hjärntrötthet