Fungea tecknar samarbetsavtal

9 december, 2011

Fungea AB, ett inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park, har nu tecknat samarbetsavtal med ett internationellt verksamt bioteknikföretag. Avtalet gäller en omfattande klinisk studie av en ny, patenterad metod för diagnostik av invasiva svampinfektioner (infektioner i blodet eller i inre organ) och innebär att Fungea nu tar ett avgörande steg mot kommersialisering.

Invasiva svampinfektioner orsakas vanligen av olika arter av jästsvampen Candida. Dessa infektioner är mycket allvarliga och ökar idag i förekomst. Eftersom de samtidigt är svåra att diagnostisera med nuvarande metoder är risken för livshotande  komplikationer stor.

Inkubatorföretaget Fungea har utvecklat en ny, immunologisk analysmetod för att kunna detektera antikroppar från Candida i blodprover. Idén kommer från avdelningen för klinisk bakteriologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och metodutvecklingen har pågått under några år. Nu tar Fungera ett avgörande steg mot kommersialisering via ett nytt samarbete med ett internationellt bioteknikföretag, som bidrar till finansieringen av en stor klinisk studie för proof-of-concept. Studien beräknas vara klar under första kvartalet 2012.

– Det finns ett stort medicinskt behov av att kunna upptäcka invasiva svampinfektioner på ett tidigt stadium för att kunna förhindra att de blir livshotande. Att vi nu säkerställer den kliniska effekten av metoden i en stor studie är en mycket viktig milstolpe för Fungea och ett betydelsefullt steg närmare möjligheten att kunna placera metoden i en industriell miljö för utveckling till en kommersiell produkt, säger Sune Eriksson, VD, Fungea

För mer information, kontakta Sune Eriksson, VD, Fungea AB, telefon 0709-99 20 40