Första 3D-printade hjärtat i världen & kompetensen finns redan i Göteborg

16 april, 2019

När GP rapporterar om det första 3D-printade hjärtat intervjuar de Erik Gatenholm, vd för CELLINK. – I Sverige finns en fantastisk kapacitet och potential, speciellt på Karolinska, KTH och Sahlgrenska, säger han.

Att israeliska forskare lyckats printa ut ett litet hjärta med hjälp av 3D-skrivare och biobläck intresserar. Även om detta är mycket tidig forskning är det såklart en stor nyhet. Universitetet i Tel Aviv har använt mänskliga celler och patient-specifikt biologiskt material, skriver Göteborgs-Posten, utifrån en artikel i Jerusalem Post.

Det är första gången i världen som forskare har kunnat visa upp ett helt hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar, som konstruerats på detta sätt.

– Detta är jättespännande. Det visar att vi rör oss i helt rätt riktning, säger Erik Gatenholm, vd för CELLINK, i GP-artikeln.

Bioprinting är ett etablerat forskningsområdet sedan 10-15 år och CELLINKs plats handlar om att ta fram spännande biomaterial och göra teknologin mer kostnadseffektiv, menar Erik Gatenholm.

När det gäller det printade hjärtat är detta fortfarande på ett tidigt, pre-kliniskt stadium. Nästa forskningssteg är att få det att bete sig som ett mänskligt hjärta och det är bra bit kvar innan det kan bli aktuellt för människor.

– I Sverige finns en fantastisk kapacitet och potential, speciellt på Karolinska, KTH och Sahlgrenska, att arbeta med sådan här forskning. Det är viktigt att hålla ett högt tempo och att hänga med, säger Erik Gatenholm till Göteborgs-Posten.

CELLINK är det bolag i Sahlgrenska Science Park-miljön som växer i särklass snabbast. Idag är de drygt 100 personer, varav de flesta har sin dagliga verksamhet i Biotech Center @Sahlgrenska SP. CELLINK tillhör inkubatorn på GU Ventures.

LÄS MER: Världens första mänskliga hjärta printat
LÄS MER: Erik Gatenholm inför TEDx: Vi lyckades ändra hela industrin
LÄS MER: Healthtech stort på topp 100-lista med framtida unicorns 
LÄS MER: 3D-printad mat till äldre
LÄS MER: 2,5 miljoner euro till Cellink-projekt

Foto: CELLINK


Carina Strand
Mötesarrangör/Receptionist Biotech Center
+46 79-074 77 54