Erik Gatenholm inför TEDx: ”Vi lyckades ändra hela industrin”

18 februari, 2019

Kunden skall vara lika nöjd med en forskningsprodukt som med en laptop eller telefon, säger CELLINKs vd Erik Gatenholm som är en av talarna på TEDx Göteborg på temat disrupting status qou.

Som friend partner till TEDx Göteborg vill Sahlgrenska Science Park hylla kreativa idéer och stärka entreprenörer som gör skillnad i en snabbt föränderlig värld.

Cellinks vd Erik Gatenholm vill se förändrade attityder i branschen, men ser också hur Göteborg är på väg att bli en nytänkande stad med hjälp av kreativa människor som söker sig hit.

Vad betyder disrupting status qou för dig?

– För mig är status quo något som är stelt, långsamt, och oftast motsatsen till innovation. Disruption av status quo handlar om att kunna komma med något helt nytt och något som förändrar användningsmetoder, men också hur vi tänker på hela industrin.

– Det vi lyckades göra på Cellink var att ändra hela industrin, från något som var relativt stelt och klassiskt “biotech” till något som nu är innovativt, spännande, och som folk söker sig till.

Hur bra är life science-branschen på att göra nya saker på ett sätt som ingen hade förväntat sig?

– Inte särskilt bra. Biotech-branschen handlar om säkerhet och stabila produkter som erbjuder patientnytta. Men det man ofta glömmer är att det finns två delar av life science-världen. Den ena är det som kommer till patienten, vilken skall helt klart handla om säkerhet, trygghet och nytta. Den andra är forskningsdelen, där man använder sig av ny teknik för att utveckla nya lösningar som kan i framtiden leda till patientnytta och produkter. Vi befinner oss idag i forskningsvärlden och där är saker så osexiga de bara kan vara.

– Vi vill vara en breeze of fresh air i biotech-forskningsvärlden och bidra med ett helt nytt sätt att kommersialisera produkter. Produkter ska se snygga ut, de ska vara otroligt lätta att använda, och det skall finnas support så det står härliga till. Kunden skall vara lika nöjd med en forskningsprodukt som med en laptop eller telefon.

Och hur ligger vi till i Göteborgsregionen och Västsverige i våra attityder till att tänka nytt och våga rucka på de gamla strukturerna?

– Jag tror att Göteborg är på väg att bli en nytänkande stad. Det tar tid att ändra saker och det kommer med de industrier som funnits i Göteborg tidigare. Göteborg har ju varit en hamn- och tillverkningsstad och jag tror att vi försöker göra den till en utvecklings- och innovationsstad.

– Det händer bara om man kan rekrytera in de bästa människorna i industrin och få dom att flytta hit. Innovation och städer byggs av människor som har attityder och tänker på olika sätt.

Vi på Sahlgrenska Science Park brukar säga att digitaliseringen av life science och vården är en lika stor omställning som att bilarna blir självkörande. Håller du med om det?

– Jag håller absolut med. Jag åker på mycket events världen över och det verkar vara samma tema överallt, att digitalisering tar tid och att det är stor omställning. Jag tror att det sker stegvis och för människor som arbetar och lever i denna industrin så kan förändringar verka långsamma men i verklighet så rör dig sig faktiskt ganska snabbt.

Som alltid i stora utvecklingssprång finns det inbyggda trögheter. Vilka sådana kan du se från ditt håll?

– Jag ser att forskare ibland kan vara skygga eller långsamma med att adoptera nya innovationer eftersom dom är oroliga att göra ändringar. Vi vill göra förändringar och ibland måste man provocera fram utveckling, som när man kommer med en produkt som kostar mindre men ändå ger forskare möjligheten att få känna på nytt forskningsområde.

– Det hela handlar om att göra det smärtfritt att göra förändringar och att våga testa nya saker. Så får man bort trögheter.

Vilka risker är det vanligt att underskatta när man tänker nytt i innovation och affärsutveckling?

– Riskerna är ju såklart att ingen adopterar innovationen eller att the rate of adoption är för långsam. En annan risk är ju såklart kostnaderna associerade med utveckling och lansering av innovationer.

– Men det viktigaste som fungerat för CELLINK är att vi inte försöker utveckla ny cool teknologi som man sen försöker sälja till kunder, utan vi lyssnar först på vad kunder vill ha, och sen utvecklar vi en sådan lösning. Då ser man till att det som utvecklas har mindre risk.

CELLINK tar hela tiden nya utvecklingssprång. Vad är det som är aktuellt just nu?

– Det är live-cell-mikroskopi. Vi släppte precis en ny plattform som heter CELLCYTE X – ett live-cell imaging system som möjliggör för forskare att titta på sina celler, on demand, utan att behöva ta ut dem från sin tillväxtmiljö och placera dem i ett mikroskop.

– Med CELLCYTE X kan forskare bättre förbereda sig och sina celler inför själva bioprintingprocessen så att den är optimerad.

Foto: CELLINK

LÄS MER: TEDx Göteborg ”Disrupting status quo”

Fakta: Temat för årets TEDx Göteborg är ”Disrupting status quo” och Sahlgrenska Science Park är partner för detta event som ger en inblick i människor och organisationer som har gjort saker annorlunda. Eventet äger rum den 18 februari på Konserthuset i Göteborg. Mer info och anmälan

 


Lizelotte Edvinsson
Kommunikatör med ansvar för marknadsföring, eventsamordning
+46 705 334 243