Digital hälsa i fokus för kinesiskt intresse

5 december, 2018

Vad gör intryck på en stor kinesisk affärsdelegation? Ett budskap som biter är att life science med digital hälsa är mitt inne i ett paradigmskifte – och att Västsverige då sitter på trumf.

Hög kompetens inom IT, mobilitet, AI, dataanalys och uppkopplade enheter – tillsammans med en stark och öppen innovationstradition inom life science.

Det är en kombination som just nu gör Västsverige extra attraktivt för entreprenörer, kapital och internationellt samarbete.

Det var budskapet till ett 30-tal företag och organisationer på besök i Göteborg från den stora kinesiska industristaden Ningbo. Sahlgrenska Science Parks vd Charlotta Gummeson fick tillfälle att ge sin syn på de speciella möjligheter Västsveriges näringsliv, akademi och offentliga aktörer har just nu.

Hon pratade om de stora utmaningar vården ställs inför, och om de möjligheter som uppstår när teknik och erfarenheter från olika branscher kombineras i helt nya mönster.

– Omställningen är lika stor som den som fordonsbranschen går igenom. Precis som där ser vi hur nya aktörer som Amazon, Google och Apple kommer in och utmanar traditionella lösningar, sa Charlotta Gummeson inför den i huvudsak kinesiska publiken.

– Då har Göteborg och den här regionen mycket att erbjuda. Nu fokuserar vi på hur nya innovationer kan komma in i vården och bidra till nya sätt att arbeta.

Delegationen från Kina kom till Göteborg för att bilda sig en uppfattning om nya möjligheter till handelssamarbete mellan de två regionerna. Ningbo ligger ett par timmars bilresa från Shanghai – i Hangzhou-provinsen där Volvo- och Cevt-ägaren Geely hör hemma. Kopplingarna till Göteborg är därför redan starka.

Och för den västsvenska startupsektorn inom life science blir kontakterna med Kina alltmer betydelsefulla. Det handlar om ökat intresse från kinesiskt investeringskapital samt tillgången till den stora kinesiska marknaden och produktionsresurser.

Jämfört med Göteborg är hamnstaden Ningbo en ekonomisk jätte. Staden har en stor industrisektor med bland annat tillverkning av kläder. Förra året exporterades för totalt 73,5 miljarder dollar. Importen var värd 39 miljarder dollar.

Under seminariet redovisades en rad ekonomiska nyckeltal från kinesiskt håll. Fram till och med september i år har till exempel investerats 168 miljarder dollar från Ningbo, i mer än 16 000 utländska bolag och organisationer, varav 21 miljarder har hamnat utanför Asien.

Bakom arrangemanget Ningbo-Gothenburg Industrial Cooperation Conference, där även Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park medverkade, stod Business Region Göteborg och Ningbo Municipal Commission of Commerce.

Text: Kenny Genborg