Vill främja innovation i omställningen inom vården

5 mars, 2019

Life science är viktigare än någonsin. Ett kontinuerligt flöde av innovationer, inte minst inom healthtech, förändrar successivt den svenska hälso- och sjukvården. Men skulle det kunna gå snabbare?

Temat för Lunchlådan #5 var att diskutera och utmana kring hur och vad man kan mäta för att främja innovationer i rutinsjukvården. Och som vanligt myllrade det av aktivitet och dialog under minglet och seminariet.

Tobias Nilsson, Västra Götalandsregionen, Fredrik Öhrn, Innovationsplatsen Karolinska Sjukhuset och Lina Strand Backman, Innovationsplattformen (VGR) medverkade i panelen. Olle Corneliusson, neurokirurg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, visade på exempel och moderator var Anna Dyhre.

Resultat och effekter 
Tobias Nilsson började som chefsstrateg för 4,5 år sen, i en position som inte fanns tidigare.
– En viktig del av vårt arbete är kopplingen till politiken, demokratiskt fattade beslut ska genomföras. Det är viktigt att följa upp vad som sker och visa på resultat, säger Tobias Nilsson.
– Vi jobbar nu mycket med omställningen inom hälso- och sjukvård, till exempel med mer nära vård.
Om målet är att det ska bli billigare och bättre, till exempel om vi byter ut fysiska besök mot digital innovation, då är det viktigt att kunna visa att man inte fortsätter med lika många ”vanliga” besök.

Fredrik Öhrn menar att man alltid underskattar hur många personer man måste involvera i förändringsarbetet.
– Det tar alldeles för lång tid att införa förändringar. Det är ganska vanligt att vi inför ny teknik men tar inte bort gamla lösningar. Många faktorer spelar in, till exempel vanan att använda något.
– I några fall har vi lyckats, till exempel inom dagvård för hjärtsjuka. Men en del av komplexiteten är att det inte är självklart att anamma något liknande inom andra områden.

Panelen var eniga om att det finns ett stort tryck på förändring nu. Och ser värdet av att tänka annorlunda, exempelvis kring att bygga upp system kring hur man driver frågan om införandet och mäter effekten av innovationer. En utmaning är kostnader, en annan är att vilka innovationsincitament som går hem kan variera mellan olika individer. En diskussion fördes också om upphandling i flera steg, utifrån behoven, när det gäller innovationer som ännu inte finns.

LÄS MER Unik chans att lära av vårdens upphandlare

På bilden syns Fredrik Öhrn, Innovationsplatsen Karolinska Sjukhuset, Olle Corneliusson, neurokirurg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Tobias Nilsson, chefstrateg, Västra Götalandsregionen och Lina Strand Backman, enhetschef, Innovationsplattformen (VGR) samt moderator Anna Dyhre.

Synergier skapar innovation
Samtliga event, under rubriken Lunchlådan, har snabbt blivit fullbokade. Dessa seminarier har rönt ett brett intresse, bland entreprenörer, vården, akademin och media. Tidigare teman har bland annat handlat om visioner, kliniska studier och att en öppen miljö snabbar på utvecklingen av innovationer.

– Det var väldigt spännande hur man binder ihop Västsverige med Norge. Och intressant med synergier om vad som skapar innovation, samt hämta inspiration om hur vi kan samverka mer, säger journalist Eva Nordin som skriver för LIFe-time.se

LÄS MER: Innovationspark i Oslo inspiration för Göteborg
LÄS MER: Öppen miljö snabbar på utvecklingen av innovationer

Sahlgrenska Science Parks rapport The power of coaction belyser hur nordisk innovationskraft är ett globalt trumkort.

LÄS MER Ladda ner rapporten The power of coaction

LÄS MER Snårig väg från innovation till rutinvård

LÄS MER: Lunchlådan lockade till diskussion

Fakta: Lunchlådan arrangeras i samarbete mellan MedTech West, Sahlgrenska Science Park och Takeda. Ytterligare ett event är inplanerat under våren 2019.