Coala Life vinnare av eHealth Award 2017

26 april, 2017

24 företag deltog i eHealth Award 2017. Juryn valde ut Topp 3 och under invigningen av Vitalis visades filmen med finalisterna Mevia, Coala Life och CollaboDoc. Därefter korades vinnaren. Statssekreterare Agneta Karlsson delade ut priset till Coala Life som utvecklat en digital självscreeningsprodukt för att upptäcka hjärtsjukdom i tid.

– Om Vision e-hälsa 2025 ska uppnås måste företag inom digital hälsa, stora som små, bidra med innovation. Därför sätter jag oerhört stor värde på eHealth Award som lyfter fram svensk innovation och att så många olika företag registrerade sig. Coala Life har ett mycket intressant produkt och det blir spännande att följa deras utveckling, säger Agneta Karlsson.

Coala Life bidrar till att reducera antalet dödsfall på grund av hjärtsjukdom med sin Coala Heart Monitor. Det är en digital självscreeningsprodukt som snabbt och enkelt registrerar hjärtljud, EKG och hjärtfrekvens, så att eventuella symptom kan upptäckas i tid. Genom att placera Coalan mot hjärtat i 30 sekunder, följt av en referensmätning med tum-EKG, får användaren på bara några sekunder reda på hur hjärtat mår.

– Vår vision att digitalisera hjärtat, hitta sjukdomar i tid och möjliggöra en helt ny, individcentrerad och effektiviserad vårdmodell har nu blivit verklighet. Coala hjälper till att minska andelen onödiga vårdbesök relaterat till hjärtat, möjliggör effektivare hjärtutredningar och bidrar till att upptäcka symptom för hjärtsjukdomar i ett tidigare skede än idag. Hundratusentals svenskar lever exempelvis med hjärtflimmer utan att veta om det och att upptäcka symptomen i tid kan vara helt avgörande. Det är en stor ära att vinna eHealth Award 2017 som vi tillägnar våra många användare, säger Philip Siberg, VD för Coala Life.

Teknologin är framtagen tillsammans med forskare på flera svenska universitet och framstående kardiologer. Idag har företaget ett utvecklat ekosystem där varje individ är sitt eget nav, med hjärtspecialister som kan kopplas upp för att bistå med diagnos och där uppkopplingen skapar en gigantisk databas i forskningens tjänst.

Detta var första gången som Sahlgrenska Science Park, Vitalis, Cerner och Health Tech Nordic (det nya namnet för Nordic Connected Health Star Track) genomförde initiativet eHealth Award – en utmärkelse i linje med regeringens och SKL’s “Vision e-hälsa 2025”. Målet är att uppmärksamma innovationer inom digital hälsa som finns i Sverige idag, eftersom de kan bidra till effektivare och säkrare vårdprocesser och mer engagerade patienter.

Juryns motivering för vinnaren Coala Life lyder: «Coala Life fick höga poäng på alla kriterier av juryn. De har en innovativ produkt, slutanvändaren har deltagit i utvecklingen och det är en stor marknadspotential, både nationellt och internationalt. Produkten möjliggör en individcentrerad vård, vilket bidrar till förebyggande behandling snarare än att sjukdom får utvecklas och kräver akut och omfattande behandling. Coala Life kommer att bidra till ökat patientengagemang, förbättrad livskvalitet och vård samt minskad dödlighet».