BBC News uppmärksammar styrkeområden i Göteborg

13 november, 2017

BBC News har identifierat ett antal företag som har en hel del export och jobbar globalt, eftersom de påverkas av Brexit. I vår miljö intervjuade de nyligen CELLINK och Neoss samt Göteborgs universitet om hur de ser på framtiden.

Neoss är ett dentalimplantatbolag som nyligen flyttat sin verksamhet till Biotech Center.

–  Ett skäl till att Neoss väljer att positionera sig här är att de anser att detta är centrum för medicinteknisk specialisering med inriktning mot osseointegration. Vi har en stark koppling eftersom tandimplantat har sin vagga här i Göteborg och vi har ett väldigt nära samarbete med Neoss, säger professor Christer Dahlin, avdelningen för Biomaterialvetenskap, Göteborgs universitet. Även denna verksamhet finns i Biotech Center, Sahlgrenska Science Park.

Neoss har forskning, utveckling och produktion i Västsverige. De jobbar nu tillsammans för att ta fram en ny typ av membran, för att kunna återskapa förlorat tandben (via benregeneration). Potentiellt finns en mycket stor marknad eftersom tekniken beräknas kunna användas i cirka 40 % av alla implantatoperationer (cirka 1,5-2 miljoner människor opereras per år, varav 125 000 i Sverige). Den första generationen av nya membran används nu i kliniska utvärderingar.

– Historiskt sett har vi en stark tradition att jobba nära industrin. Hela implantatutvecklingen som skedde här var utifrån att man hittade ett bra samarbete. Vi är angelägna om att göra högklassig forskning och har alltid en vetenskaplig frihet, säger Christer Dahlin. Forskningen ligger i framkant! GU rankades nyligen som nr 1 i världen på området osseointegration i en bibliometrisk mätning.

Neoss grundades år 2000 av Fredrik Engman och professor Neil Meridith. Läs mer om Neoss på Dental24 – en nyhets- och kunskapsportal inom odontologi som görs av Per Capita på Sahlgrenska Science Park. Eller kontakta Fredrik Engman, VD för Neoss, via e-post fredrik.engman@neoss.com

För mer information, v g kontakta Christer Dahlin, via e-post christer.dahlin@biomaterials.gu.se

Text & foto: Annika Åkervall