”Arvid Carlsson Award är en cool klubb att vara med i”

2 september, 2019

Ett år har gått sedan grundarna av 1928 Diagnostics fick utmärkelsen Arvid Carlsson Award 2018.

– Priset har betytt jättemycket, och härligt att ta emot det från Cellink-grundarna som var vinnare första året. Det är en cool klubb att vara med i, säger Kristina Lagerstedt som fick priset tillsammans med Susanne Staaf för sin sanna entreprenörsanda och forskningsbaserade teknik, som kan bidra till att lösa ett av världens största hot mot människors hälsa – antibiotikaresistens.

– Det var också en bekräftelse på att vi gör något innovativt som gör nytta. Priset har en tyngd i anknytningen till Arvid Carlssons gärning och Nobelpriset, fortsätter Susanne Staaf och tillägger att han betytt mycket för forskningen, den här regionen och inte minst människor.

Arvid Carlsson fick Nobelpriset i medicin år 2000 för sina upptäckter om signalsubstansen dopamin. Det är också det som ligger till grund för L-DOPA, ett läkemedel som tagits fram mot Parkinson.

– Jag har faktiskt dopamin runt halsen, säger Kristina Lagerstedt och lyfter fram sitt halsband som visar strukturformeln för signalsubstansen. Det är ju på ett sätt en symbol för det här priset, ni borde ändra loggan, tillägger hon och skrattar.

Hur har året som gått varit?

– Det har varit intensivt. Vi har gått in i en ny fas och blivit ett kommersiellt bolag, till skillnad från tidigare då vi fokuserade på produktutveckling. Nu har vi utökat vårt team och lanserat en produkt som omfattar vårdrelaterade infektioner som vi säljer till sjukhus i Europa och USA.

Nästa steg för 1928 Diagnostics blir att skala kommersiellt, sätta upp ett säljteam i USA och förbereda för en ny finansieringsrunda i slutet av året.

Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf är återkommande gäster på Park Annual och den 26 september är det dags igen. Då lämnar de pokalen vidare till 2019 års vinnare av Arvid Carlsson Award.

– Det ska bli kul. Park Annual är ju den arena som samlar alla life science-sfären. Det är en bra mix och en familjär stämning, avslutar Susanne Staaf.

Anmälan Park Annual 26 september 2019