Anatomi i fokus

18 november, 2010

Entusiasm, envishet och mod är värdefulla egenskaper för en entreprenör och Christoffer Bliman verkar besitta dem alla. Under studietiden fick han en idé och tog chansen att träffa en affärsrådgivare inom Sahlgrenska Science Park. Direkt efter examen startade han upp Organum West, ett life science-företag som nu har avtal med en leverantör i Kina.

Christoffer Bliman är ung och lyhörd. När han nyligen gick en KY-utbildning inom medicinteknik väcktes hans intresse för anatomi och han fick samtidigt en affärsidé. Kursledaren saknade modeller för att visa hjärtats funktion eftersom de var för dyra. Här fanns ett behov, insåg Christoffer, och använde sin praktikperiod till att göra en marknadsundersökning inom branschen för anatomiska modeller.

När Affärshögskolan gjorde studiebesök hos Sahlgrenska Science Park uppmuntrades eleverna att diskutera eventuella idéer med en affärsrådgivare.

”Jag nappade på erbjudandet och blev verkligen peppad av feedbacken att min affärsidé har stor marknadspotential och innebär låg risk. Det var viktigt inför företagsstarten och i beslutet att utvidga konceptet”, säger Christoffer Bliman.

Idag driver han företaget Organum West, som importerar och säljer tränings- och utbildningsmodeller inom medicinsk vård. I utbudet finns allt från mindre organmodeller till hela kroppen i naturlig storlek och modellerna för hjärta, lungor och hjärna går dessutom att plocka isär, så att man kan se de olika delarna. Nu lanseras avancerade omvårdnadsmodeller ochTraining Man som möjliggör traumaträning. Målgruppen är studenter och alla utbildningar som berör anatomi samt vårdpersonal.

Att välja leverantör i Kina och skapa en välfungerande struktur för samarbete var en spännande utmaning, tycker Christoffer, som lärt sig att lita på sin magkänsla. Efter att ha gjort research och kontaktat tre olika kinesiska företag valde han att teckna avtal med den leverantör som han fått bäst kontakt med. ”Samarbetet funkar bra och vi har löst alla frågor kring bildkvalitet och logistik”, säger Christoffer. Snart reser han till Shanghai för att träffa sin kontaktperson live för första gången. Annars räcker MSN och envishet uppenbarligen ganska långt.

Läs mer på www.organum.se eller kontakta Christoffer Bliman, tel 0739-71 47 89 alternativt besök utställningen i monter (ej fastställd) på Riksstämman i Göteborg (1-3 dec).