Alzinova noterade på Nasdaq First North

14 mars, 2019

Företaget Alzinova utvecklar ett vaccin mot Alzheimers som visat lovande resultat. Nu tar de steget vidare in på Nasdaq-börsen och planerar för en klinisk studie.

TEXT: ANNIKA ÅKERVALL     FOTO: STIG-GÖRAN NILSSON

Styrelseordförande Björn Larsson fick chansen att ringa i klockan, när handeln av Alzinova inleddes på Nasdaq First North i Stockholm den 11 mars – en stor dag för bolaget som nu har säkrat kapital för kommande utvecklingssteg.

–  Det kommer att bli otroligt intressant nu när vi snart tar nästa steg i utvecklingen. Viktigast blir att komma igång med vår kliniska prövning, säger Per Wester, VD för Alzinova.

Förhoppningen är att Alzinovas vaccin ska kunna ges som intensivbehandling om 4 injektioner under 4 månader, därefter uppföljning efter cirka 1 år.  

För att ett vaccin ska ha verklig effekt måste det slå mot oligomerer och där är Alzinovas vaccin 100 % specifikt, enligt Per Wester. Idag ökar antalet äldre och Alzheimers är en av våra största folksjukdomar.

Nu går det dessutom att påvisa att det verkligen handlar om Alzheimers sjukdom, vilket tidigare varit en utmaning. Forskningen inom området har utmynnat i viktiga biomarkörer för diagnosticering och behandling.

LÄS MER: De vill ligga steget före inom Alzheimers

Säkerställer hög kompetens 

Alzinova har alltså genomfört ett listbyte från Spotlight Stockmarket till Nasdaq First North. Och utsett Anders Bylock till ny CMO (Chief Medical Officer), inför starten av det kliniska programmet. Han är läkare och docent, med lång erfarenhet av att driva kliniska studier med ett övergripande medicinskt ansvar.

– Vi står inför en viktig milstolpe när ALZ-101 går in i klinisk fas. Det är därför viktigt att säkerställa en hög medicinsk kompetens i bolagets ledning, säger Per Wester.

Det finns fler milstolpar att se fram emot. Och Per Wester tror att många miljoner globalt kan behandlas i framtiden.

LÄS MER: Söndagsintervjun Per Wester, vd Alzinova: ”Det finns många viktiga milstolpar att se fram emot”

Lömsk sjukdom

Alzheimers är den vanligaste demensjukdomen och innebär att nervcellerna i hjärnan förtvinar. Mest påverkade blir de områden som styr minnet.

Styrelseordförande Björn Larsson presenterade Alzinova under Park Annual 2013. Alzheimer är en riktigt stor utmaning för samhället, sade han då. Och det gäller ju än. Alzheimers sjukdom kan utvecklas ”tyst” under 10-20 år innan den ger symtom. Men möjligen kan ett start up-företag från Göteborg skapa ett genombrott.

LÄS MER: Svenskt kommande världsbolag inom Alzheimers

Hjärnan i fokus
Är du intresserade av att lära dig mer om Alzheimer? Den 28 mars arrangerar Alzheimerfonden ett informationsmöte på Wallenbergs konferenscentrum i Göteborg kl 16-19.
LÄS MER och anmäl dig: Hjärnan i fokus

Foto: Stig-Göran Nilssom, Nasdaq

Fakta: Alzinova bedriver forskning och utveckling av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. Bolagets patenterade teknologi möjliggör utveckling av nya terapier med potential att med stor träffsäkerhet angripa de skadliga ämnen som är centrala för sjukdomens uppkomst. Alzinovas fokus är utveckling av ett vaccin som ett långverkande läkemedel för behandling och förebyggande av Alzheimers. Företaget är grundat av forskare som verkat vid MIVAC forskningscenter inom Göteborgs universitet och av GU Ventures. Alzinova har nu genomfört ett listbyte från Spotlight Stockmarket till Nasdaq First North.