AI och healthtech drar investeringar till vården

7 februari, 2019

Intresset för AI inom vården ökar och flera healthtech-bolag i Västsverige har innovationer som är intressanta för investerare. Enligt Dagens Industri är AI och hälsa bland de trender som är mest lockande för riskkapitalister och giganter i Silicon Valley.

Med hjälp av artificiell intelligens kan diagnoser ställas tidigare och bättre. Det ligger bakom den våg av bolag som utmanar den traditionella sjukvårdsindustrin, varav några är Google, Apple och Amazon.

Den slutsatsen dras i Dagens Industris artikel ”Nu kan datorn ställa diagnos”.

Samma trendspaning finns i Sahlgrenska Science Parks omvärldsrapport ”The power of coaction”.

LÄS MER: Ny omvärldsrapport: e-hälsa kan bli nästa exportsuccé för Västsverige

Dataanalys stark trend

Dagens Industri pekar bland annat på Apples samarbete med ett av USA:s största sjukförsäkringsföretag och att mängden av hälsodata ökar i takt med viljan att dela med sig av data. Det skapar oändliga möjligheter.

Att använda människors digitala avtryck för att med hjälp av AI och maskinlärning dra olika slutsatser om vår hälsa har blivit en stark trend. I Dagens Industri ges Silicon Valley-exempel som kartlägger aktivitet via mobiltelefoner och att människors sätt att skriva på ett tangentbord kan vara lika individuellt som fingeravtryck.

I en studie som handlar om Parkinsons sjukdom gick det att skilja ut friska från sjuka personer, med en träffsäkerhet på 99,9 procent, enligt Dagens Industri.

Friskare liv

Sahlgrenska Science Parks definition av healthtech är tillämpad digital teknik som kan ge fler människor ett friskare liv och kostnadseffektiv vård med hög kvalitet. Det är ett område där innovationsförmågan gör Norden till en av världens mest attraktiva regioner inom life science.

Opatus inom Sahlgrenska Science Park är ett exempel. Den första produkten ger möjlighet till en objektiv bedömning av bland annat ADHD-symtom.

Många av de mest intressanta startupbolagen ingår också i nätverket HealthTech Nordic, där Sahlgrenska Science Park i höst för tredje gången arrangerar Nordens största investerarforum för healthtech.

LÄS MER: Investeringsviljan stor på Nordens största investeringsforum kopplat till e-hälsa

– Healthtech ger nya lösningar på vårdens utmaningar. Vi ser en enorm potential och är idag helt fokuserade på healthtech och samarbeten för att bolagen ska nå global framgång, säger Jennifer Grönqvist, affärsrådgivare vid Sahlgrenska Science Park.

Den 6 mars kan du lyssna på Jennifer Grönqvist under Life Science-dagen 2019.

LÄS MER Life Science-dagen

LÄS MER: The Nordic toddler is about to run

AI hjälper doktorn

Ett annat exempel är tidig upptäckt av farliga hudförändringar med hjälp av AI. Det kan rädda liv och spara resurser genom rätt prioritering och snabbare hantering.

Ett exempel från Sahlgrenska Science Park är Gnosco, som samarbetar med KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och Karolinska universitetssjukhuset i syfte att utveckla och implementera AI-stöd i en etablerad vårdprocess.

LÄS MER: Artificiell intelligens kan öka kunskapen om pigmentförändringar

LÄS MER: Cancerdiagnos med smartphone lockar investerare

Fakta: HealthTech Nordic är ett nordiskt samverkansprojekt med målet att accelera startups från idé till internationell marknad. HealthTech Nordic är ett av de största e-hälsonätverken i världen.


Jennifer Grönqvist
Affärsrådgivare healthtech och vårt samarbete i HealthTechNordic
+46 733 968 592