AI klättrar på den politiska agendan

29 augusti, 2018

Storsatsningen på ett nationellt forskningscenter inom AI i Göteborg är nödvändigt för att Sverige ska kunna vara konkurrera internationellt. ”Annars är risken stor att Kina och USA skapar de nya jobben, men inte här”, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson i en intervju med GP.

Utvecklingen inom AI är en central fråga för det västsvenska näringslivet och forskningen. Inte minst inom life science. Men det har också seglat upp som en viktig politisk fråga, där både vården, arbetsmarknaden, svensk konkurrenskraft och personlig integritet är i fokus. Det framgår bland annat av en stor artikel i Göteborgs-Posten där digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) intervjuas under sitt besök på Lindholmen Science Park.

GP skriver att det nationella samverkanscenter som skapas i Göteborg ska bli navet för AI-utvecklingen. ”Sverige ska in i matchen”, skriver tidningen om Data Factory & Arena som invigs i november.

– En rad andra länder ligger före oss inom det här området, framförallt Kina och USA. Och vi har insett att vi måste ta initiativet för att vara med här i framtiden. Vi är bra på digitalisering i Sverige och vi har som ambition och mål att vi ska bli bland de bästa i världen, säger Peter Eriksson i intervjun.

Anders Holmén, chef för AstraZenecas läkemedelsforskning, säger i artikeln att bolaget ser anläggningen som en testbädd med infrastruktur som bolaget inte har möjlighet att finansiera på egen hand.

– Då är det perfekt att ha forskare runt hörnet.

I juli presenterade Sahlgrenska Science Park en kartläggning av life science-kompetensen inom artificiell intelligens i Västra Götalandsregionen. Hela rapporten går att ladda ner här. 24 bolag är listade men det tillkommer ständigt nya aktörer och det finns även ett antal konsultbolag med sådan specialisering.

AI blir också ett dominerande tema på konferensen Park Annual som Sahlgrenska Science Park arrangerar 27 september. Den nya teknologin driver fram nya tjänster och produkter som både skapar nya lösningar på vårdens utmaningar och en total omställning av life science-branschen.

– Det som händer nu inom vår bransch är lika omvälvande som att bilarna blir självkörande, säger Charlotta Gummeson, vd Sahlgrenska Science Park.

Text: Kenny Genborg