Abigo växlar upp med utökad tillverkning i Askersund

11 november, 2016

Att samla forskning, utveckling och tillverkning i Sverige är en framgångsfaktor för det västsvenska företaget ABIGO Medical, som utvecklar avancerade sårläkningsprodukter. Bolaget har nu investerat 30 miljoner kronor i en utbyggnad av Askersundsfabriken. Sahlgrenska Science Park var självklart på plats under invigningen av den numera 5000 m2 stora produktionsanläggningen.

”Vi är oerhört glada för att ABIGO Medical, som har sitt huvudkontor och forskningslaboratorium i Göteborg, väljer att behålla hela utvecklingskedjan i Sverige. Det är så viktigt för alla arbetstillfällen och exportintäkter! Min förhoppning är att fler life science-företag följer detta spår”, säger Charlotta Gummeson, VD för Sahlgrenska Science Park.

Satsningen berör främst företagets flaggskepp, förbandet Sorbact, som förebygger och behandlar sårinfektioner genom att bakterier binds till förbandets yta utan att kemiska substanser frisätts i såret. Ökad efterfrågan globalt gör att bolaget nu byggt ut sin produktionsanläggning i Askersund, vilket innebär att nya arbetstillfällen skapas. Tillväxten har varit stark de senaste åren och trenden ser ut att fortsätta.

”Sorbact ger fantastiska möjligheter, inte minst med tanke på de globala utmaningar vi ser med infektioner och med antibiotikaresistens”, menar Jan G Smith, VD för ABIGO Medical. Genom att förhindra infektioner bidrar produkten till minskad användning av antibiotika som i sin tur motverkar spridningen av multiresistenta bakterier. Efterfrågan ökar efter positiva resultat. Idag har företaget försäljning i cirka 70 länder.

Entreprenörsbröderna Jan G. Smith och Leif Smith grundade ABIGO Medical AB år 1989 med fokus på att leverera innovativa metoder för infektionskontroll och att minska använd­ningen av antibiotika. Idag har företaget cirka 130 anställda och omsätter 300 MSEK.

abigo-askersund  lotta-jangsmith  abigo-invigning