3D-printad mat till äldre

11 mars, 2019

CELLINK, som har sin verksamhet vid Sahlgrenska Science Park, ingår i ett forskningsprojekt för att 3D-printa mat till människor som har svårt att tugga och svälja.

Det är forskare vid RISE som arbetar med 3D-teknik för att tillaga mer aptitlig mat till de åtta procent av den vuxna befolkningen som lider av dysfagi, med svårigheter att tugga och svälja. Det kan vara cancerpatienter eller strokedrabbade, men framförallt finns besvären hos den åldrande befolkningen, enligt en artikel på ri.se

I dag serveras stelnade puréer till äldre människor med sväljsvårigheter. Varken smaken eller maträtternas utseende är särskilt aptitligt, och där kommer 3D-printtekniken in i bilden.

Med 3D-skrivare från bland annat CELLINK kan den lättuggade maten byggas upp till maträtter som liknar vanlig mat med fast konsistens, till exempel kyckling eller biff.
– Det blir lättare att sätta maten i en positiv kontext när den ser tilltalande ut och när den efterliknar vanlig mat. De äldre vill gärna prata mat och matminnen, men det är svårt om de inte ser vad det är de äter, säger Evelina Höglund, forskare på RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

En annan fördel är att maten kan anpassas till vad personen tycker mest om. Istället för massproduktion laddas olika datafiler in i 3D-printern. Riktiga råvaror används. Det är tekniken för tillagning som är annorlunda.
I projektet arbetar forskare från RISE tillsammans med matföretagen Findus och Solina samt Högskolan Kristianstad, 3D-printerutvecklare hos CELLINK, Addema och Lunds Universitet, ansvariga för mat i vården hos Helsingborgs Kommun, Halmstad Kommun och Fazer Food Service samt Changemaker.

MISSA INTE: Fjärde upplagan av Food Venture Sweden med startups, industrin och investerare inom foodtech.